Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În perioada 12-16 septembrie, Mihai Constantin prezintă seria de emisiuni-document „Brâncuși e al meu”, dedicată „artistului inimilor noastre”, la TVR 1, TVR HD, TVRi și online, pe TVR+, de la ora 19:10.

bbbb

Jurnalistul TVR Mihai Constantin va avea o serie de cinci emisiuni unite sub titlul „Brâncuși e al meu”, difuzate la TVR 1, TVR HD, TVR Internațional și online, pe TVR+, de luni până vineri, de la ora 19:10.

Prin imagini unice din Arhiva de aur a Televiziunii Române, ce poartă semnături celebre, prin fragmente din filme și documentare ce i-au fost dedicate de-a lungul vremii marelui artist și prin mărturii ale unor oameni ale căror vieți au fost influențate, într-un fel sau altul, de personalitatea lui Brâncuși, telespectatorii TVR au șansa să afle mai multe despre sculptorul din Hobița.

Emisiunea cuprinde secvențe din viața „artistului inimilor noastre”, de la prieteni la muzele care l-au inspirat, de la controverse până la geniul său creator.

bb

Povestea unor idei, „zboruri”, iubiri

Povestea „Brâncuși e al meu” pornește chiar din satul său natal, unde sătenii ne vorbesc despre rădăcinile artistului.

De la stilul arhitectural din satul oltenesc și influența tradiționalului în opera lui Brâncuși, firul poveștii continuă cu școala de la Craiova și București, plecarea la Paris a artistului și ucenicia în atelierul marelui sculptor francez Auguste Rodin, apoi afirmarea geniului artistic care-i definește unicitatea.

Pătrundem în atelierul său din Paris și îi admirăm câteva dintre operele care l-au făcut omul care „a rotit pentru totdeauna destinul sculpturii moderne”: „Rugăciunea”, „Sărutul”, „Cumințenia Pământului”, apoi „Domnișoara Pogany”, cu cele cinci versiuni ale lucrării, ori „Pasărea în spațiu”, a cărei imagine se află și acum pe certificatul de aviator și de astronaut al piloților americani.

large_4f85b316e6593

Desigur, ansamblului de la Târgu-Jiu îi sunt dedicate, de asemenea, momente din emisiune. „Masa tăcerii”, „Aleea scaunelor”, „Poarta sărutului” și „Coloana fără sfârșit” au fost realizate ca un omagiu închinat eroilor Primului Război Mondial. De-a lungul primelor patru ediții „Brâncuși e al meu”, vom vedea fragmente din producții precum seria documentarelor semnate de Ioan Grigorescu „Spectacolul lumii”, filmul „Brâncuși” (scenariu Marin Sorescu, imagine Boris Ciobanu), „Brâncuși, sculptorul” (1993), un film de Cornel Mihalache, filmul „Cumințenia Pământului” (1988), realizatori Manase Radnev și Constantin Chelba (film selectat la Festivalul Internațional de Televiziune de la Monte-Carlo, 1990 și laureat cu Premiul ACIN pentru film de artă, în 1988).

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.