Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Grigore-IunianDeseori am tranzitat strada Grigore Iunian, fără să știm cine a fost acest om și de ce o stradă poartă numele său. Grigore Iunian a fost un om politic român, născut în anul 1882 și decedat în 1939. Acesta a urmat școala primară la Târgu-Jiu, studiile liceale la Craiova, iar pe cele universitare la București. A ales cariera de avocat, la fel ca tatăl său, iar mai târziu a ajuns ministru.

Grigore Iunian a urmat Facultății de Drept, pe care a absolvit-o cu succes în anul 1904. Imediat ce a devenit avocat a revenit în orașul Târgu-Jiu, unde a reușit să se facă repede remarcat în domeniul juridic. În 1932, acesta anunță că înființează Partidul Radical Țărănesc, el ocupând funcția de vicepreședinte. Decizia a venit ca nemulțumire la acțiunile guvernului de la acea vreme.

„A fost parlamentar al celor două mari partide interbelice iar după 1932 a constituit un partid propriu. Se pare că sciziunea sa din 1932 s-a datorat faptului că era tot mai nemulţumit de modul în care Iuliu Maniu conducea partidul şi mai ales de faptul că nu era consultat asupra unor acţiuni ale guvernului. Grigore Iunian era nemulţumit de poziţia partidului faţă de problema conversiunii datoriilor agricole. Este de reţinut discursul său din 4 octombrie 1932, din Adunarea Deputaţilor, din care reiese o critică virulentă a politicii oficiale a PNȚ”, preciza profesorul Cornel Șomîcu într-un articol publicat pe verticalonline.ro, în toamna anului 2011.

Avocatul devenit ministru mai târziu și-a trăit viața, în mare parte, la Târgu-Jiu, iar prin noul partid a vrut să implementeze o politică benefică orașului în care trăia.

„La 20 noiembrie 1932, era anunţată apariţia Partidului Radical Ţărănesc, cu un program extrem de generos: naţionalizarea tuturor bogăţiilor subsolului, reorganizarea Băncii Naţionale, luarea de măsuri împotriva cartelurilor şi monopolurilor capitaliste, a dobânzilor ridicate impuse de bănci, a şomajului, respingerea imixtiunii băncilor străine în economia României, o largă conversiune a tuturor datoriilor, restabilizarea monetară, instituirea unui sistem de impozite mai echitabil, respectarea drepturilor şi libertăţilor democratice, garantarea corectitudinii alegerilor parlamentare şi descentralizarea administrativă”, mai  consemna profesorul Cornel Somîcu.

Grigore Iunian a fost unul dintre cei mai importanți oameni politici născuți în județul Gorj, astfel că o stradă din Târgu-Jiu poartă numele lui. Mai mult, tot în orașul nostru se află Casa „Grigore Iunian”, iar mormântul acestuia se află în Cimitirul ortodox din strada Narciselor, Târgu-Jiu, fiind declarat monument istoric.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.