Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Angelica Necșulea, profesor de istorie la Școala Gimnazială Drăgotești, a scris o nouă carte intitulată „Gorjul, leagăn de istorie și spiritualitate. Scurtă monografie”. Volumul a fost publicat la Editura Pim din Iași în 2017 și are 78 pagini, cu ilustrații foto. „Ca pasionat al acestui gen de turism – istoric și religios – dar și ca autor al mai multor cărți de promovare a așezămintelor monahale vâlcene, pot spune că lucrarea profesoarei Angelica Necșulea este bine îngrijită și valoroasă prin conținut și exprimare, ceea ce dă autoarei încredere în sine și forța de a merge mai departe cu alte și alte proiecte publicistice și editoriale”, a scris Eugen Petrescu într-o recenzie.

Cartea „Gorjul, leagăn de istorie și spiritualitate. Scurtă monografie” a fost publicată sub egida Asociației Cultural-Istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu” din Târgu-Jiu și sub îngrijirea istoricului Andrei Popete-Pătrașcu – fondatorul și președintele asociației. Conținutul este consistent, „se aliniază tendinței de reconsiderare și revitalizare a turismului religios (…), pune în evidență modalitățile de promovare și dezvoltare ale acestui gen de turism în județul Gorj”. În primul capitol, autoarea Angelica Necșulea vorbește despre turismul religios ca despre o importantă cale de cunoaștere a religiei, iar în cel de al doilea prezintă atracțiile turistice religioase din Gorj: biserici din lemn și mănăstiri, itinerare turistice religioase. Itinerarele au fost bine gândite și sunt structurate astfel încât un turist să afle ce poate vizita pe traseele: Târgu-Jiu – Tismana, Târgu-Jiu – Lainici, Târgu-Jiu – Polovragi, Târgu-Jiu – Turceni și să se bucure de tot ce are Gorjul de oferit. Cel de al treilea capitol prezintă posibilitățile de promovare a județului, căci turismul, în opinia Angelicăi Necșulea este „cea mai bună și de perspectivă alternativă pentru dezvoltarea economică a județului Gorj. (…) Turismul istoric și religios este astăzi una din cele mai dinamice forme ale turismului mondial, (…) este unul dintre cele mai eficiente mijloace pentru schimburile interculturale oferind o experiență personală nu numai a valorilor trecutului, ci și a stilului de viață contemporan a altor societăți”.

 

Ce spune autoarea despre cartea sa

Ca alternativă a turismului clasic, turismul religios sau turismul ecumenic reprezintă un subiect amplu promovat, de actualitate şi perspectivă, spune profesorul Angelica Necșulea, absolvent a trei facultăți, om pasionat de istorie și fascinat de lumea mănăstirilor și bisericilor. Aceasta spune că în biserica din satul său găsește liniștea pe care nu a mai întâlnit-o în alt loc și că de fiecare dată când este tristă merge la o mănăstire sau biserică pentru a se regăsi. „Lucrarea intitulată Gorjul, leagăn de istorie și spiritualitate. Scurtă monografie se aliniază acestei tendinţe de reconsiderare şi revitalizare a turismului religios. Nu sunt multe cărți scrise pe această temă, de fapt în Gorj nu există niciuna. Sunt impresiile mele în această carte, căci am vizitat și simțit fiecare loc descris, fiecare mănăstire și biserică. Dacă turismul balnear și cel de la Marea Neagră se fac în anumite anotimpuri, turismul religios se poate face în orice clipă, indiferent de vreme, timp. Asta ar trebui să înțeleagă autoritățile. (…) De fiecare Paște mergem la o altă mănăstire din Gorj. Anul acesta am fost la Mănăstirea Capu Dealului. A fost minunat! O atmosferă de basm, altă lume. (…) Vin și cu sfaturi pentru autorități în această carte”, a spus, pentru Revista Cult-ura, profesorul Angelica Necșulea de la Școala Gimnazială Dragotești.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.