Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Dumitru Dădălău este unul din oamenii care și-au pus amprenta asupra Gorjului, și mai ales, asupra comunei sale natale, Mătăsari. Un om respectabil, Dumitru Dădălău s-a implicat în educația tinerilor dorind să le transmită din dragostea sa pentru cultură. A fost un excepțional profesor de limba română, a organizat mișcări culturale, sportive, tehnice și științifice dorind să le ofere tinerilor șansa de a gusta din succesul public. Datorită devotamentului său indiscutabil a obținut postul de director al Colegiului Tehnologic din Mătăsari, astfel ducând grija a peste 2000 de elevi. „Îndrumător abil al tineretului din Gorj, Dumitru Dădălău a reușit să le facă anii mai frumoși legându-i, cum se spune, de muncă și demnitate, de cultură și civilizație.”, se arată în cartea lui Titu Pânișoară, „Oameni și întâmplări din Gorj”.

A văzut lumina zilei la 27 octombrie 1950, în satul Croici din Mătăsari, Gorj, într-o familie de țărani respectabili, ce le-au oferit o educație aleasă ambilor copii. Cu frică de Dumnezeu și dornic de muncă, copil sprinten, extrovertit și optimist și-a modelatat caracterul de lider încă din primii ani de viață. A făcut școala în satul natal, Liceul la „Tudor Vladmirescu” din Târgu Jiu, iar Facultatea de Limba și literatura Română la Universitatea din București. Silitor de mic, Dumitru Dădălău obține postul de profesor de limbă și literatura română, la 1974, și astfel începe drumul său spre educarea și formarea tineretului. Obține un post de titular în 1982-1983 la Colegiul Tehnic Mătăsari, iar din 1999 devine și director al acestuia. Încă de la începerea meseriei de dascăl se preocupă și cu dezvoltarea abilităților sale în managementul educațional, absolvind la nivel național Cursul pentru formarea directorilor, în 2003.

Pune accentul pe dezvoltarea și modernizarea învățământului

Are rezultate foarte bune și ca profesor prin intermediul elevilor pe care îi pregătea pentru examene și olimpiade, dar funcția de director este cea care îi oferă libertatea de desfășurare astfel transformându-și viziunea asupra mediului modern și ideal de învățare în realitate. Încadrează cadre didactice calificate și pune la dispoziția acestora materiale de bază moderne. Transformă Colegiul Național Tehnologic Mătăsari într-o adevărată „cetate a luminii” unde ordinea, disciplina și activitățile educative sunt nelipsite.

Între anii 1996-1998, sub îndrumarea directorului Dumitru Dădălău, ia ființă Fundația Murmurul Jilului, Revista Murmurul Jilțului, Cenaclul Scorpion și Muzeul Jilțului. „În cadrul Fundației au fost tipărite 39 de numere ale revistei, revista fiind premiată pe plan județean și național, au fost publicate volume de versuri ale elevilor școlii sau unor foști elevi, a fost editat albumul de pictură „Culorile libertății”.”, citim în cartea lui Titu Pânișoară, „Oameni și întâmplări din Gorj.

Sunt multe și frumoase lucrurile care se pot spune despre omul Dumitru Dădălău, mai cu seamă, că este un om de toată isprava care a pornit de la țară și s-a ridicat printre oamenii de seamă ai Gorjului, făcându-se respectat de semenii săi pentru toate activitățile întreprinse și pentru iubirea pentru cultură și disciplină.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.