Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Anul trecut, gorjeanca Denisa Bratu a fost aleasă să reprezinte România, în mandatul 2016-2017, la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), alături de Gabriel Uifălean, din Târgu Mureş. Denisa Bratu este originară din comuna Plopșoru și a absolvit Colegiul „Spiru Haret” din Târgu-Jiu, facultatea la Universitatea București, Departamentul Studii Culturale, Specializarea Studii Europene și masterul la SNSPA București şi a fost implicată, printre altele, în multe acţiuni de voluntariat şi pentru tineret. Denisa a fost stagiar la Ministerul Afacerilor Externe şi a reuşit să câştige selecţia organizată de Ministerul Tineretului şi Sportului pentru ONU. Cei doi tineri, pe perioada mandatului, au participat la New York  la sesiunile din octombrie 2016, respectiv februarie 2017 ale ONU şi au coordonat diferite proiecte de tineret din România.  Acum, Denisa și colegul său Gabriel Uifălean au predat mandatul următorilor doi delegați de tineret ai României la ONU.

Absolventă a Universității București, Departamentul Studii Culturale, Specializarea Studii Europene și a unui master la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, Denisa Bratu a fost mereu pasionată de diplomația multilaterală și de ONU, așa că participarea la concursul prin câștigarea căruia a mers ca delegat al tinerilor la ONU a fost un vis devenit realitate. Experiența ca „Delegat de Tineret al României la ONU”, gorjeanca Denisa Bratu a trăit-o alături de Gabriel Uifălean, un tânăr din Târgu-Mureș, stabilit în Cluj-Napoca! „A fost, fără îndoială, o experiență memorabilă, formatoare (…) După cum spuneam, experiența a fost extraordinar de complexă, cu foarte multe lecții. A fost o mare responsabilitate, un privilegiu, știam că urma să prezentăm mesajul tinerilor din România (…) Am ajuns la ONU în baza unui concurs transparent, în fiecare an sunt aleși un băiat și o fată. De 10 ani există acest program, dar nu știu să mai fi fost vreun tânăr din Gorj. Am organizat de curând o Gală a celor 10 ani de delegați ai tineretului la ONU și nu a mai fost nimeni din Gorj.  (…) Activitatea noastră la ONU a presupus reprezentarea intereselor tinerilor din România în cadrul Organizației Națiunilor Unite, atât la cea de a 71-a sesiune a Adunării Generale de la New York, -octombrie 2016, cât și în cadrul lucrărilor Comisiei pentru Dezvoltare Socială, din februarie anul acesta. (…) Am predat mandatul noilor delegați la ONU, doi oameni tineri și cu foarte mult potențial, însă noi vom rămâne aproape de domeniul acesta, vom ține legătura cu tinerii”, a spus tânăra Denisa Bratu, pentru Revista Cult-ura. În discuțiile cu ceilalți delegați de tineret la ONU, Denisa și colegul său Gabriel au atins teme precum: educația de calitate, dialogul între generații, valorificarea potențialului tinerilor, justiția socială, egalitatea de șanse, egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă, incluziunea socială.

Întâlniri și cu tinerii gorjeni

În perioada martie-aprilie, cei doi tineri delegați ONU au desfășurat campania „Bringing the United Nations back home: Youth is the key to global sustainability” sponsorizată de Enel România și sprijinită de Direcțiile Județene de Sport și Tineret și organizațiile de tineret locale din 21 de orașe. Au venit și la Târgu-Jiu, unde au discutat cu tinerii de aici despre dezvoltarea durabilă. În Galați și Cluj-Napoca, cei doi delegați, alături de tineri, au reușit să contureze și câteva proiecte locale. „În afara deplasărilor la ONU, am realizat consultări cu tinerii din țară, implicându-ne în evenimente referitoare la problematici de tineret, dar și organizând întâlniri și proiecte alături de alți tineri români. (…) Mereu am încercat să fim în legătură cu organizațiile de tineret din România. Au fost momente în care ne gândeam cum să aducem acasă tot ce am învățat la ONU, toate lecțiile primite acolo, cum să le dai mai departe. Este o marea responsabilitate  să dai mai departe ceea ce înveți la ONU. Alături de colegul meu, atunci când ne-am întors, am gândit modalități importante de a transmite ce învățasem. De câțiva ani există tradiția organizării unei caravane în țară, întâlniri în care am punctat anumite puncte: dezvoltarea sustenabilă și durabilă. (…) Am căutat sprijin și am organizat mai multe evenimente, am avut sprijin din partea ENEL România, iar din martie și până al sfârșitul lunii aprilie am mers în 21 de orașe din România. Am făcut și câteva proiecte locale, la Cluj, Galați. (…) Am avut o întâlnire și la Gorj, la Târgu-Jiu. Am lucrat cu DJT Gorj, ei încearcă să facă multe lucruri, însă este nevoie să vină inițiativa din partea tinerilor. După întâlnirea de acasă, am încercat să stau în contact cu tinerii de aici, însă la un moment dat comunicarea s-a întrerupt. Mi-a părut foarte rău. Nu pot obliga oamenii să facă ceva, ei trebuie să aibă deschidere, am rămas cu puțin regret. Pe parcurs s-a pierdut din energie, eu le rămân mereu aproape, dacă vor avea idei, sunt gata să îi ajut, să colaborăm, îi aștept”, a afirmat tânăra.

 

Lucrează la București

Denisa este pasionată de diplomație de ani de zile, dar este interesată și de literatură și teatru, sculptură în principal. Vorbește ori de câte ori are ocazia despre geniul lui Constantin Brâncuși, artistul pe care îl admiră cel mai tare și se mândrește că s-a născut pe aceleași meleaguri cu el! Stabilită în București, Denisa Bratu a absolvit facultatea la Universitatea București, Departamentul Studii Culturale, Specializarea Studii Europene și masterul la SNSPA. Se gândește și la doctorat, însă nu acum, ci peste câțiva ani. Recunoaște că nu se va întoarce acasă, să profeseze, ci va rămâne în Capitală. „Cariera mea este în curs de formare. Sunt pasionată de diplomația multilaterală, de ONU. Faptul că am fost acolo a fost absolut genial pentru mine, oamenii de acolo m-au inspirat. Acest an a fost despre învățare, despre cunoaștere. Voi rămâne în continuare să fac lucruri pentru societatea civilă, pentru tineri, acest lucru îmi oferă satisfacții. Nu am o țintă precisă, mă voi lăsa ghidată de ceea ce am învățat. Sunt stabilită în București, sunt atașată de Gorj și mă întorc cât pot de des, dar categoric Bucureștiul rămâne locul unde voi fi, unde voi activa. Mă pot întoarce dacă va fi cazul, dacă vor fi proiecte la care să lucrez alături de tinerii din Gorj, în funcție și de programul meu. Doar să am deschidere de la ei! Sunt sigură că se poate, poate nu am identificat eu acele inițiative. (…) Acum caut să îmi completez experiența profesională. Sunt interesată de cultură, merg foarte des la spectacole de teatru, citesc, îl iubesc pe Brâncuși, am vorbit despre el ori de câte ori s-a ivit ocazia. La New York am mers la muzeu de două ori, căci prima dată sala unde sunt expuse operele lui Brâncuși era închisă. Am avut o satisfacție fantastică să le vorbesc tinerilor din celelalte țări despre Brâncuși”, a declarat Denisa Bratu.

Programul Delegat de Tineret al României la ONU este realizat de Ministerul Tineretului și Sportului în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe. Inițiativa este prezentă de 10 ani în țară, România fiind unul dintre cele peste 35 de state care susțin acest mijloc de a implica tinerii în cadrul celui mai mare for decizional la nivel mondial. 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.