Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

6Doi frați cu origini din Italia, stabiliți la Târgu Jiu, s-au aflat printre oamenii care formau echipa celebrului arhitect Julius Doppelreiter, de numele căruia se leagă realizarea unor clădiri de patrimoniu. Cei doi frați, Ion și Gheorghe Di Bernardo, și-au pus amprenta pe o mare parte din clădirile reprezentative ale orașului Târgu Jiu, dar și din județul nostru. Aceștia au învățat meseria de la tatăl lor și au ales să trăiască în Orașul lui Brâncuși până la trecerea la cele sfinte.

A plecat în Italia și a luptat în război, dar s-a întors la Târgu Jiu

Ion Di Bernardo era născut în anul 1897 ca fiu al lui Giovanni Di Bernardo și al Mariei. Deși a luptat în armata italiană împotriva trupelor austriece, după război s-a întors la Târgu Jiu, aici fiind locul unde se simțea acasă. „A urmat în Târgu Jiu cursurile Școlii Primare și apoi a învățat de la tatăl său meseria de zidar. În timpul Primului Război Mondial a plecat în Italia și a luptat acolo împotriva trupelor austriece.  Tot acolo s-a căsătorit cu Xantina, iar  după război au revenit în România. A lucrat împreună cu tatăl său, iar apoi numai cu  fratele Gheorghe, mai întâi ca zidar și apoi  ca antreprenori  ai unor lucrări de construcții. Multe dintre  casele orașului poartă amprenta stilului arhitectonic pe care îl practicau, iar multe  imobile gândite și înscrise pe planșetă de către arhitectul Julius Doppelreiter au fost executate de către frații Di Bernardo și echipele lor de construcții. A lucrat în această meserie până târziu, spre bătrânețe, și a decedat la 27 martie 1974”, scrie Ion Duguleanu în cartea „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”, ediția 2012.

Și-au înființat firma „La frații Di Bernardo”

4Și Gheorghe Di Bernardo a urmat meseria tatălui său, iar mai târziu, după ce au avansat în carieră, el și fratele lui au ales să își deschidă o firmă, astfel că reușeau să realizeze o parte din proiectele arhitectului Julius Doppelreiter. „Gheorghe Di Bernardo s-a născut în anul 1894, iar după absolvirea cursurilor școlare, de la tatăl lui, a învățat meseria de constructor de imobile. Ulterior, împreună cu fratele său, a deschis o firmă denumită «La frații Di Bernardo», având ca obiect de activitate antreprenoriatul de lucrări publice.  Cei doi au lucrat atât ca zidari, dar se mai ocupau și de angajarea de lucrări, procurarea de material și supravegherea lucrătorilor. Aceștia au lucrat la unele dintre cele mai reprezentative clădiri din oraș și județul Gorj. Și Gheorghe Di Bernardo a lucrat, ca și fratele lui, până târziu spre bătrânețe și a decedat în anul 1973”, mai menționează Ion Duguleanu în cartea sa.

Clădirile care au fost proiectate de Doppelreiter

Printre clădirile de care se leagă numele austriacului Julius Doppelreiter se numără: Colegiul Naţional „Spiru Haret“, Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Casele Brădişteanu – str. Republicii nr.10, Casa Vintilă – Calea Eroilor nr. 5, Biblioteca Judeţeană „Cristian Tell“ – Calea Eroilor nr. 23, Casa Opriş – Calea Eroilor nr. 49, Casa Bădescu – Calea Eroilor nr. 92, Casa Catană – str. Unirii nr. 37, Casa Barbu-Gănescu – Piaţa Revoluţiei nr. 2, Redacţia ziarului Gorjeanul – B-dul Constantin Brâncuşi nr. 15, Casa memorială Josif Keber – str. 11 Iunie nr. 67, Casa Mihăileanu/Gherghe – str. Geneva nr. 13. În județ, Julius Doppelreiter a proiectat mai multe biserici, dispensare medicale, Școala de la Strâmba, Casa Străjerilor de la Rânca, podul de beton de la Poiana și a reconstruit și Casa Memorială „Tudor Vladimirescu”.

Distribuie:

1 Comment

  • Petre Bumbaru, 26 martie 2017 @ 5:48 Reply

    B.dim.Deasemenea la renovarea Conacului Col. Petre Petrescu s a apelat la Julius Doppelreiter..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.