Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Florian Robert Ușurelu este unul dintre cei șase elevi ai Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, olimpici naționali la informatică.  Târgujianul de 17 ani este în clasa a XI-a și a obținut  Medalia de bronz la Olimpiada Națională de Informatică de la Constanța. Se consideră o persoană ambițioasă, muncitoare și perseverentă,  iar faptul că un mic moment de neatenție l-a costat medalia de argint este o greșeală pe care nu și-o va ierta prea curând. „Cel mai recent reproș al meu este că nu am fost concentrat la națională: am afișat în ordinea inversă cele două soluții cerute de o problemă pe care am luat 0 din acest fapt. Problema aceea  era cea mai ușoară din cele două probe și  îmi putea aduce medalia de argint. „Tânărul își dorește să urmeze o Facultate în București, tot în domeniul informaticii, dar îi surâde și ideea de a se implica în politică. Cu scopuri bine stabilite, Florian Robert Ușurelu privește spre modelele din viața sa ale căror realizări îl fac să conștientizeze importanța muncii și studiului constant pentru a-și atinge target-urile. „Sunt o fire realistă, îmi place să absorb cât mai multă informație și să-mi ating target-urile prin muncă și perseverență.”, spune tânărul licean pentru Revista Cult-ura.

Reporter: Care sunt cuvintele care te-ar descrie cel mai bine?

Florian Robert Ușurelu: Cuvintele care ma descriu cel mai bine sunt curiozitatea si ambiția.

Reporter: Cât de mult te pasionează științele exacte și care este materia ta preferată?

Florian Robert U.: Științele exacte sunt o adevarată pasiune pentru mine. Regretul meu este că nu pot să acord atât timp cât aș dori acestora, preocuparea mea fiind informatica, aceasta fiind și materia preferată, însă ținând aproape și matematica

Rep.: Ce faci când nu ești la școală?

Florian R.U.: Pasiunile mele, în afara mediului școlar, sunt sportul, jocurile de strategie și socializarea „face to face” cu prietenii.

Rep.: Ai modele în viață sau oameni pe care îi admiri?

F.R.U.: Doi din zecile de oameni pe care îi admir sunt: Elon Musk și Paulo Coelho. Le admir munca, dar și faptul că luptă pentru ceea ce vor, fiind activi și ambițioși.

Rep.: Știu că ai obținut, recent, un premiu important la olimpiada națională de informatică. Cu cine te-ai pregătit pentru acea provocare?

F.R.U.: Cea mai mare investiție, din punct de vedere infomațional, al timpului și al pregătirii mentale acordate, i se datorează domnului profesor Nodea Eugen fără de care, spun eu, nu am fi știut din punctul de vedere al „informaticii mari” și concursurilor școlare pe această materie nici 10% din cât știu acum. Pentru asta îi sunt recunoscător și sper să-l răsplătesc în ultimul meu an de liceu cu o performanță cât mai mare. De menționat este și doamna Carmen Negrea care a fost, din punct de vedere moral, alături de mine pe tot parcursul liceului referitor la informatică. Cum matematica se îmbină cu informatica, le mulțumesc și domnilor profesori Dorin Tascău, Catrinoiu Petre, Adi Popescu și Stămătescu Tudor.

Rep.: La ce concursuri ai mai participat și ce alte premii ai obținut?

F.R.U.: Performanțe notabile anul acesta sunt: premiul I la concursul InfoOltenia (concurs cu toate județele Olteniei), proba individuală și tot premiul I la același concurs probă pe echipe cu Laiu Florin.

Rep.: Te-ai gândit până acum la ce drum vei urma după terminarea liceului?

F.R.U.: Momentan oscilez în a urma Facultatea Politehnică București și Universitatea București, iar pe termen lung, voi lucra în domeniul informaticii, luând în considerare, totuși, și politica.

Rep.: Este plecarea în străinătate o opțiune? Crezi că studiul în afară ți-ar oferi o pregătire mai bună decât cea din țară?

F.R.U.: Studiile din străinătate sunt de o calitate asemănătoare cu cele din țară, însă sunt și câteva universități în afara țării care îți oferă oportunități mai mari. Vreau să îmi desfășor activitatea in Anglia sau Franța, însă iau în considerare și rămânerea în România, pot să spun că voi vedea ce-mi rezervă viitorul.

Rep.: Ai ceva să-ți reproșezi până în momentul de față? Orice?

F.R.U.: Am multe lucruri să-mi reproșez;  dacă nu aș avea, aș fi un om perfect ceea ce nu sunt, pentru că am mai și greșit. Cel mai recent reproș al meu este că nu am fost concentrat la națională: am afișat în ordinea inversă cele două  soluții cerute de o problemă pe care am luat 0 din acest fapt. Problema aceea  era cea mai ușoară din cele două probe și  îmi putea aduce medalia de argint.

Rep.: Care sunt lucrurile care te nemulțumesc în prezent?

F.R.U.: La această întrebare am foarte multe răspunsuri, însă mă nemulțumește incertitudinea politică din România și faptul că nu am investit în BitCoin când am avut ocazia.

Rep.: Dacă ai putea schimba ceva la învâțâmântul din România, ce ar fi?

F.R.U.:  Consider că în România nu ar mai trebui pus accentul pe note, ci pe educația noastră, pe ceea ce ne rămâne în cap. Avem nevoie de mai multă practică decât teorie. Școala ar trebui să ne învețe cum să ne comportăm, să ne modeleze, dar în același timp, lăsându-ne personalitatea noastră să se exprime și dezvolte așa cum este ea. Trebuie să ne ghideze pe noi ca entități individuale. România ar trebui să investească mai mulți bani în sistemul de învățământ, să avem în toate școlile seriozitate și cursuri făcute în ton cu timpul prezent; dacă noi evoluăm ca societate, tehnologia evoluează și ea, trebuie să evolueze și școala și programa școlară.  Două aspecte neglijate la noi în țară sunt sportul și educația civică. Trebuie să fim învățați cum să ne comportăm. Nu avem locuri unde să alergăm, să facem sport, suntem o nație obeză care știe mai mult să apostrofeze și să critice decât să mulțumească și să știe să aprecieze gesturile mici, iar asta este din cauza educației lacunare sau neserioase, dar și a infrastructurii și atenției mici acordate acestui domeniu. Închei prin a spune că, recent, am văzut un interviu al unei persoane importante ce spunea că de acum vom fi într-o luptă continuă cu inteligența artificială și programele create cu scop industrial și nu numai. Nu ne putem „lupta cu roboții” pentru că sunt mai buni decât noi, gândesc repede, știu infinit mai mult față de noi, deci nu trebuie să învățăm să fim roboți geniali, trebuie să îvățăm să fim „oameni”, empatici, să ne respectăm și să știm cum să conviețuim.

Rep.: Cât de importantă mai este școala în zilele noastre?

F.R.U.: Importanța școlii în zilele de azi s-a diminuat, întrucât informația există pretutindeni, internetul ne este la picioare, dorința de a învăța ne lipsește. Școala va deveni cu adevărat importantă când nu va pune accent pe învățat, cât va pune pe a ne ghida cum să învățăm, cum să asimilăm și cum să înțelegem informația din jurul nostru.

Distribuie:

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.