Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O expoziție inedită a fost vernisată, miercuri seara, la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu“. Exponatele prezentate fac parte din colecția personală a scriitorului Vasile Vasiescu și constau în fotografii, manuscrise, epistole, lucrări de grafică și pictură, sculpturi și chiar un bust al poetului nepereche Mihai Eminescu realizat de sculptorul Paul Popescu.

Proiectul expozițional îi aparține scriitorului Vasile Vasiescu, care a alocat câte un loc special unor artiști valoroși pe care i-a cunoscut, fiecare secțiune fiind denumită în mod corespunzător: „Barbu Brezianu – după 10 ani, în Amintire“, „Valer Neag – arhitecturi cromatice“, „Dinu Săraru – 86, la Aniversare“, „Paul Popescu – așteptând La Eminescu“, „Tudor Voinea – un poet uitat?“.

„Este o expoziție ușor atipică, care subsumată anului centenar și îi mulțumesc directorului Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu“, Dumitru Hortopan, care mi-a pus la dispoziție această sală pentru a mă putea desfășura cu lucrări care fac parte din patrimoniul muzeului țărănesc cu artă modernă de la Bălănești.

Este un muzeu privat care îmi aparține și ființează în casele pe care le dețin la Bălănești. Am un perete cu documente, fotografii și manuscrise despre Barbu Brezianu pe care l-am cunoscut mai bine de 15 ani. Este «Cetățean de onoare» al municipiului Târgu Jiu, iar de la moartea lui s-au împlinit de curând 10 ani. Am crezut de cuvință că merită să aibă un loc în această expoziție care mai cuprinde peste 20 de lucrări aflate în colecția mea care aparțin prietenului meu Valer Neag, care s-a minunat și el acum de câte lucrări am de la el.

Am adus lângă lucrările lui câțiva «invitați»: e vorba de doamna Anca Sgarbură, pictoriță, Viorel Chirea, cu două lucrări, și o lucrare a norei doamnei Anca Sgarbură, Gabriela Cristu Sgarbură, soția doctorului Sgarbură. Am mai dorit să-i aduc un omagiu cu tot dragul scriitorului Dinu Săraru, care peste nici două săptămâni împlinește 86 de ani, prin mai multe manuscrise și fotografii de la Bălănești, Slătioara și București, pentru că am privilegiu să ne vizităm. Un alt loc este dedicat lui Tudor Voinea, de la moartea căruia au trecut mai bine de 20 de ani și pe care l-am cunoscut puțin, dar de la care am mai multe manuscrise și m-am gândit că, din prietenie și din aducere aminte, am putea să le punem în ramă. Cred că dacă ar fi trăit ar fi fost unul dintre poeții buni ai țării“, ne-a explicat Vasile Vasiescu.

Expoziție lunară

150 de piese pot fi văzute în cadrul expoziției „România sub Centenar“. Vasile Vasiescu dorește să organizeze lunar astfel de expoziții: „Am vrut să aduc 100 de lucrări, dar am greșit și sunt în jur de 150. Vreau să permanentizez acest efort și doresc să devină lunar, deși este destul de dificil. Trebuie să recunosc, fără falsă modestie, că am vreo 2.000 de lucrări de acest fel care ar merita să fie cunoscute de alții, pentru a se putea învăța câte ceva“.

La vernisajul expoziției au participat o seamă de oameni de cultură gorjeni și reprezentanți ai unor instituții.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.