Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

14886305_710622522421579_653999504_nFundația Cultural Științifică „Gheorghe Magheru”, în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” și Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”, au pus în scenă până în prezent trei piese de teatru în cadrul proiectului Erasmus+ „Theatre Art for Education, Personal Development and European Citizenship”. Două piese au fost scrise chiar de către elevii liceului, care au fost premiate la concursuri de profil, un alt spectacol fiind o adaptare a piesei „Take, Ianke și Cadâr”.

Proiectul este derulat, în parteneriat, de școli și organizații neguvernamentale din mai multe țări europene, cu scopul de a identifica noi căi de de educare și dezvoltare a tinerei generații în spiritul cunoașterii și al toleranței, prin folosirea artei teatrale ca instrument de dezvoltare personală. La acest proiect participă școli din Polonia, România și Spania, alături de organizații din Lituania, Italia și Suedia.

Piesa „D’ale carnavalului”, jucată de elevi din trei țări

Până acum s-au desfășurat patru  întâlniri în care fiecare partener a pus în scenă mai multe piese de teatru traduse în limba engleză. Ultima a avut loc în perioada 23 – 29 octombrie în Polonia și a constat în punerea în scenă de către 14 elevi din Polonia, Spania și România a piesei „D’ale carnavalului”, de Ion Luca Caragiale. Adaptarea piesei a fost realizată de către actorul Cristinel Dobran, iar traducerea în limba engleză de către profesorul Maria Cristian.

„Pentru mine acest proiect a însemnat nu numai oportunitatea de a comunica în limba engleză, de a vizita altă ţară şi de a afla mai multe despre istoria acesteia, dar şi posibilitatea de a-mi face noi prieteni. De asemenea, să-mi dezvolt capacitatea de a lucra în echipă și să comunic în limbile engleză și poloneză! Sper să-mi revăd noii prieteni cât mai curând!“, a spus Bușe Alin, din clasa a XI-a D.

Andreea Raluca Argeșeanu, elevă în aceeași clasă, este pasionată de teatru:Teatrul! Datorită acestei pasiuni am ajuns pe meleagurile Poloniei. Am pornit în această aventură alături de alți trei colegi și totodată prieteni: Alin Bușe, Eugenia Minulescu și Laura Țîțu. Toți patru fiind îndrăgostiți de actorie, iar  faptul că acest proiect presupunea colaborarea cu alți elevi din Polonia și Spania, a fost cea mai mare și mai fascinantă provocare a vieții mele.

Ne-am făcut prieteni noi, iar despărțirea de aceștia a fost grea, cu speranța însă de a ne revedea. A fost o experiență unică, cu amintiri extraordinare pentru toți și abia aștept să văd noile piese puse în scenă de prietenii noștri europeni“.

Liceana Laura Monica Țîțu consideră că cel mai important câștig din acest proiect este comunicarea:

„Pentru mine acest proiect a fost o oportunitate de a învăța, de a comunica într-o altă limbă decât materna, de a cunoaște oameni noi, de a vizita locuri noi și a lega prietenii. În această săptămână am comunicat cu persoane diferite, din alte culturi, cu ele având mai multe lucruri în comun decât credeam. Sunt fericită că am făcut parte din acest proiect și vreau să le mulțumesc profesorii care ne-au ajutat in timpul repetițiilor și a filmărilor și anume prof. Buzera Marius, prof. JuanManuel Blanco, Marta Krutul și Waśkiewicz Katarzyna“.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.