Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

A făcut din medicină ceea ce nu fusese niciodată acest domeniu și a reușit să scrie istorie. Nicolae Hasnaș a fost o celebritate în județul Gorj, fiind cel mai iubit doctor din toate timpurile. Acesta și-a câștigat simpatia prin caracterul remarcabil. Niciodată nu primea bani de la nevoiași, iar faptele sale bune au fost răsplătite atunci când doctorul a fost pus la grea încercare. Născut la Botoșani, după ce a devenit medic primar, Nicolae Hasnaș a fost repartizat la Spitalul Județean Târgu-Jiu, unitate cu dotări precare, însă pe care doctorul a iubit-o așa cum își iubea propria casă. Chiar și după ce a fost trimis ca medic maior la război, doctorul a revenit la Târgu-Jiu, loc unde a modernizat și a dezvoltat spitalul, uneori folosind chiar și banii săi, care stă în folosul public și astăzi.
A găsit în Gorj menirea vieții sale

Fără dubii, Nicolae Hasnaș a fost o personalitate în județul Gorj. Acesta a rămas în istorie ca fiind medicul săracilor, dar și cel care a reușit să dezvolte unitatea spitalicească de la Târgu-Jiu cum puțini au reușit de-a lungul timpului. În cei aproximativ 60 ani de activitate medicală, Hasnaș a acordat peste 400.000 de prestații medicale și a realizat circa 35.000 intervenții chirurgicale, unele dintre acestea de mare risc și complexitate, dar toate reușite. Doctorul este descris pe pagina de Facebook Târgu-Jiu Odinioară ca fiind:

„Medic generalist, în cel mai veridic înțeles al cuvântului, ocupându-se competent de toate defecțiunile corpului omenesc, chiar prin intervenții chirurgicale și ginecologice, era renumit si respectat în tot județul, ca să nu mai vorbim de oraș. Avea mare înțelegere și își folosea toate cunoștințele mai ales față de oamenii nevoiași. Să exemplific: student fiind, am avut o criză de sciatică dureroasă. Ne-am dus, eu și mama, la dânsul.

M-a consultat atent și a prescris un medicament care m-a vindecat (azi nu se mai găsește în farmacii). Mama a încercat să scoată banii, la care doctorul i-a strigat, efectiv : « Închide fată poșeta, am eu de la cine să iau bani, bărbatul tău e… funcționar la Prefectură , îl știu»”.

O faptă bună pentru cel mai iubit și respectat medic

Iar atitudinea sa față de nevoiași era la fel, indiferent că îi cunoștea sau nu. Chiar și cu o bunătate nemărginită în suflet, doctorul nu a fost evitat de necazuri. Potrivit descrierilor despre activitatea și viața acestuia, în pragul bătrâneții a pățit rușinea de a i se naționaliza casa care era lipită de spitalul vechi, în care locuia și se ocupa de bolnavi după pensionare.

Pagina „Târgu-Jiu Odinioară” ne relatează cum faptele bune ale doctorului s-au întors către el, astfel că a fost ajutat când se aștepta mai puțin. „ A fost nevoit să se mute într-o clădire aflată în spatele statuii Tudor Vladimirescu, colț cu strada Siretului de azi. Clădirea, proprietatea sa, fusese locuită de alții și necesita reparații . Meseriașii – zugravi, zidari, tâmplari, aflând de această situație, s-au prezentat in corpore pentru lucrare.

Doctorul le-a spus: «Măi băieți, vă mulțumesc, dar ați venit degeaba, nu am bani pentru renovarea casei». Aceștia au insistat, i-au luat cheile și, după scurt timp, clădirea arăta ca nouă, toate materialele necesare fiind aduse de acești oameni deosebiți .

Cu emoție, povestea doctorul, cum au refuzat să primească vreun ban pentru manoperă și materiale, manifestându-și astfel dragostea și respectul față de dânsul : «Nici dumneavoastră nu ați luat bani de la nevoiași»”.

A construit din banii săi clădirea pavilionului de la Boli Infecțioase

Nicolae Hasnaș s-a născut în anul 1875 la Botoșani. În anul 1907 devine medic primar și este repartizat la Târgu-Jiu, unitatea spitalicească fiind modestă, cu dotări precare și personal puțin. Pentru dezvoltarea unității a contribibuit tot doctorul Hasnaș. „Cu ajutorul doctorului Ion Cantacuzino, de a cărui prețuire se bucura și pe care l-a avut ca mentor, a amenajat aici încă două saloane pentru bolnavii de tuberculoză și a modernizat sala de operații.

În timpul Primului Război Mondial, la care a participat cu gradul de maior medic, a condus un spital de campanie care a functionat pe rând în orasele Fetești, Tecuci și apoi Dorohoi. Revenit în Târgu Jiu după război, acesta s-a ocupat de extinderea și modernizarea spitalului. În anul 1928 a mai înființat o secție, iar în anul 1936 alte două secții.

În anul 1935 a construit cu bani proprii clădirea pavilionului de Boli Infecțioase și a extins secția de Interne și Chirurgie, astfel ca în anul 1936 s-au dat în functiune alte patru pavilioane noi. În anul 1937 s-a amenajat și secția de maternitate cu 40 paturi și o sală proprie de operații ”, mai scrie pagina „Târgu-Jiu Odinioară”.

Un omagiu adus ilustrului medic

Doctorul Nicolae Hasnaș nu a stat departe nici de activitatea științifică. Astfel, din anul 1909 a fost membru fondator al Societății de Științe Medicale din Craiova,  iar din anul 1911 a fost membru în colectivul de redacție al „Revistei știintelor medicale”.

Medicul și-a găsit timp să editeze și câteva lucrări care l-au făcut cunoscut în lumea științifică, reușita fiind amintită în prezent de pagina „Târgu-Jiu Odinioară”. „A editat câteva lucrări care i-au adus notorietate și în lumea științifică medicală. Poate chiar și numai faptul că timp de 60 ani a vegheat la sănătatea gorjenilor ar fi suficient ca ei să nu-l uite niciodată. Noi am încercat aici, doar cu armele cercetătorului istoric să-l readucem în memoria unora și să-l facem cunoscut altora.

Dacă am reușit, să considerați aceasta ca un modest omagiu adus ilustrului medic, om al cetății și om de cultură care a fost doctorul Hasnaș, omul care a făcut atât de mult bine tuturor gorjenilor, deopotriva tineri sau vârstnici, bogați sau săraci, buni sau mai puțin buni”.

Distribuie:

3 Comments

  • Almasan Mircea, 21 august 2016 @ 15:13 Reply

    Despre Doctorul Hasnas am auzit din copilărie , sunt născut în 1956 .Bunicul meu , oficiantul sanitar Vasile Brinzan , în poză pe rândul doi în dreapta doamnei cu pălărie, a lucrat ca subaltern al doctorului Hasnas , om si doctor pe care îl venera si de care îl lega o sincera și respectuoasă prietenie . La noi în casă aveam un portret in ulei al doctorului Hasnas, portret dăruit bunicului meu . Nu am amintiri punctuale , eram mic când se istoriseau episoade din viața doctorului Hasnas, ce pot să vă spun este doar impresia mea întipărită în memoria de copil , Doctorul Hasnas,o persoană deosebită care trebuie să rămână în istoria Gorjului.

    • Andreea Tudorescu Ilie, 21 august 2016 @ 21:45 Reply

      Imi lasati, va rog, un numar de telefon in mesaj privat? As vrea sa va contactez in legatura cu bunicul dumneavoastra! Multumesc!

  • tica v, 22 august 2016 @ 11:07 Reply

    daca a fost o personalitate atat de importanta in domeniul medicinei …gorjene ,de ce nici macar o sectie de spital nu i poarta numele asa cum ar fi firesc?.. .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.