Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O apariție editorială de excepție va fi lansată peste doar câteva săptămâni. Este vorba de o lucrare de istorie locală din perioada Primului Război Mondial, care va cuprinde diferite documente scoase la lumină de către Gabriel Sarcină, după o muncă de cercetare de trei ani la Serviciul Județean al Arhivelor  Gorj. 

 

Gabriel Sarcină  a precizat că nu s-a gândit că va strânge material pentru trei volume și că a pornit la drum cu gândul de a prezenta documente din perioada ocupației germane: „Inițial m-am gândit să cercetez doar perioada ocupației, dar am găsit mai multe documente și vor fi trei volume. Vor fi peste 1.000 de pagini de documente despre județul Gorj în Primul Război Mondial. O parte dintre ele sunt din perioada ocupației, dar cele mai multe sunt după, dar au legătură cu Primul Război Mondial. Am făcut muncă de cercetare la Serviciul Județean al Arhivelor. Unele documente nu sunt inedite, în sensul că au mai fost cercetate și înainte și de alți pasionați. Elementul de noutate este că am strâns toate aceste documente la un loc. Cred mi-au trecut prin mână 50.000 de file de dosare. Am făcut muncă de cercetare cam trei ani de zile“.

Primul volum urmează să fie lansat în câteva săptămâni.

Cea mai mare a documentelor se referă la Târgu Jiu

Cea mai mare parte din documente se referă la municipiul Târgu Jiu. „40% dintre documente fac referite la Târgu Jiu. Află lucruri noi și interesante din perioada ocupației germane, ce atitudini aveau ocupanții față de noi. Sunt câteva documente despre Ecaterina Teodoroiu și luptele de la Jiu. Nu am avut acces la documentele militare, dar au rămas mărturii ale oamenilor. De exemplu, Hermann Solomon a luptat la Podul Jiului și a fost, apoi, arestat de nemți. El a povestit, după terminarea războiului, cum a fost ținut în închisoare și cum a fost pedepsit“, a precizat Gabriel Sarcină. Acesta a precizat că lucrează la volumul II: „Transliterez toți orfanii care au rămas din Primul Război Mondial ai căror tați au murit pe front“.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.