Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Este din Tismana, dintr-un sat pitoresc, și se mândrește cu originile sale! Cu toate că are 17 ani, Daniela este pasionată de tradițiile și portul popular gorjenesc și cântă muzică populară, fiind foarte talentată. De mai bine de opt ani face parte din unul dintre cele mai vestite Ansambluri din Gorj. „Pe când aveam nouă ani, m-am înscris în cadrul Ansamblului De Datini şi Obiceiuri Populare TISA din Tismana, secţie externă a Ş.P.A. Târgu Jiu unde am avut-o ca instructor pe doamna Maria Corlan Mischie. În cadrul acestui ansamblu am învăţat multe lucruri frumoase, începând de la cum trebuie ales costumul popular şi cum trebuie purtat acesta, cum să aleg repertoriul specific fiecărei categorii de vârstă, jocuri populare de pe la noi şi, cel mai important e faptul că am învăţat despre multe dintre obiceiurile de odinioară ale oamenilor din satele noastre”, a spus Daniela Frățilescu.

daniela fratilescu 1      daniela fratilescu 4

Reporter: Te rog să ne spui de unde ești?

Daniela Frățilescu: Mai întâi de toate, vă mulţumesc pentru încrederea acordată! Numele meu complet ste Frăţilescu Daniela Mărioara, dar apropiaţii îmi spun Daniela. Deși sunt elevă la un colegiu renumit din Târgu-Jiu şi în timpul săptămânii stau în oraș, nu pot spune că locuiesc aici căci, la sfârşitul fiecărei săptămâni, merg acasă la familia mea, în satul Sohodol-Tismana, iar acest fapt nu-mi displace deloc, mai ales că am posibilitatea să fiu cu toată familia.

Rep.: Ce ne poți spune despre familia ta?

D.F.: Suntem trei fraţi: două fete şi un băiat. În familia mea, nu ştiu pe nimeni care să fi cântat. Doar eu am început pe când eram mai micuţă și am continuat. De fapt, nu pot spune că eu cunosc mult prea bine tainele cântului şi ştiu că am nevoie de mulţi ani de muncă în acest domeniu.

daniela fratilescu 3 daniela fratilescu 5

Rep.: Ce studiezi în prezent?

D.F.: În prezent studiez la Colegiul Naţional ,,Spiru Haret’’ din Târgu-Jiu, fiind  elevă în clasa a XI-a, specializarea Științe ale Naturii.

Rep.: Te-ai gândit ce meserie/carieră ai vrea să urmezi?

D.F.: Nu m-am decis încă deoarece am de ales între mai multe opţiuni, însă vreau să precizez faptul că, indiferent înspre ce domeniu va fi să mă îndrept, voi continua în paralel şi studiile muzicale.

fratilescu daniela 6

Rep.: Când ai descoperit că ai talent la muzică?

D.F.: Nu ştiu dacă se numeşte talent sau nu, dar vreau să vă spun că, atunci când eram de vreo câţiva anişori, fiind şi o copilă cu muuultă energie, nici gura nu-mi tăcea deloc. Alergam şi cântam. Cântam ce auzeam, cum ştiam, aşa cum cântă orice copil căruia îi place să iasă cumva în evidență, numai că, pe dată ce am mai crescut am început să-mi dau seama că nu trebuie să fac din asta o glumă şi că trebuie să tratez orice lucru cu mai multă seriozitate.

Rep.: Ce cursuri ai în domeniul muzicii/canto popular? Cine ți-e profesor?

D.F.: Pe când aveam nouă ani, m-am înscris în cadrul Ansamblului De Datini şi Obiceiuri Populare TISA din Tismana, unde am avut-o ca instructor pe doamna Maria Corlan Mischie. După trei sau patru ani am făcut o mică pauză, dar nu am rezistat prea mult, aşa că m-am reîntors şi, de atunci, am continuat sub îndrumarea aceluiaşi instructor. De fapt, în cadrul acestui ansamblu am învăţat multe lucruri frumoase, începând de la cum trebuie ales costumul popular şi cum trebuie purtat acesta, cum să aleg repertoriul specific  fiecărei categorii de vârstă, jocuri populare de pe la noi şi cel mai important e faptul că am învăţat despre multe dintre obiceiurile de odinioară ale oamenilor din satele noastre.  Sunt bucuroasă că fac parte din acest ansamblu şi, împreună cu colegele mele de aici şi cu instructorul Maria Corlan Mischie, am avut prilejul să ,,batem” ţara-n lung şi-n lat la diferite evenimente cultural-artistice ce au avut loc într-o parte sau alta a României. Vă mai spun că dorinţa mea a fost să cunosc şi mai mult din domeniul cântecului. Aşa că, am decis să merg în paralel, înscriindu-mă pentru a lua lecţii de canto în cadrul Ş.P.A. la clasa doamnei profesor Liliana Ciochină Neoagă, fiind acum în anul trei de studiu.

daniela fratilescu 2

Rep.: Părinții te susțin în ceea ce privește muzica?

D.F.: Părinţii m-au încurajat mereu să fac ceva frumos, nu s-au împotrivit niciodată deciziilor pe care le-am luat, sfătuindu-mă întotdeauna să fac în așa fel încât să-mi ocup timpul cu lucruri care să mă facă demnă de educația primită de la ei.

Rep.: Ce planuri ai pentru viitor în ceea ce privește cariera ta muzicală?

D.F.: Deși am doar 17 ani și sunt în anul III de liceu, atenția mea se îndreaptă asupra învățăturii, pentru că nu trebuie neglijată sub nicio formă, însă urmez în paralel și studiile muzicale, dorindu-mi ca pe viitor să fac o carieră din asta.

Rep.: Ce înseamnă muzica pentru tine?

D.F.: E greu de dat o definiţie muzicii, pentru că de fiecare dată este o altă trăire sufletească. Dar, dacă tot vorbim despre ceea ce simte sufletul, putem spune că muzica este trăirea sufletului fiecăruia şi fiecare simte ceea ce trăieşte.

Rep.: Ce artiști preferi?

D.F.: Ca să nu supăr pe nimeni, nu am să dau nume, dar îmi plac artiştii care au de spus multe atât prin cânt, cât şi prin felul lor de a fi. Doamna Maria Corlan Mischie ne spune mereu să fim atenţi pe cine vrem să urmăm în viaţă şi de la cine vrem să luăm exemplu pentru a nu o lua pe căi greşite din niciun punct de vedere.

Rep.: La ce festivaluri și concursuri ai participat în ultimii ani?

D.F.: La festivaluri, spectacole, am participat doar alături de Ansamblul ,,TISA” şi n-am să enumăr eu acum, căci despre activitatea acestuia atât de bogată ştiţi atât dumneavoastră, cât şi aproape orice gorjean. Pe 24 februarie am fost la Muzeul Ţăranului Român unde, împreună cu colegii, am prezentat obiceiul de DRAGOBETE. De-a lungul anilor, am fost în multe locuri din ţară, şi de peste tot am amintiri frumoase, publicul fiind încântat de prestația noastră.

Rep.: După ce principii te ghidezi în viață?

D.F.: În viață, eu îmi aleg principiile astfel încât să mă conducă pe un drum curat, chiar dacă o să fie greu. Ştiu că dacă vreau să fiu respectată, trebuie să ştiu cum să mă fac respectată şi asta doar făcând lucruri frumoase. Pentru mine, prietenia e un sentiment profund, un sentiment ce îl împărtăşesc alături de alte simţăminte: respect, preţuire, ajutor, încredere.

Rep.: Cum îți petreci timpul liber?

D.F.: După orele de şcoală şi după ce îmi fac temele, nu-mi  mai rămâne prea mult timp liber, dar  la sfârşit de săptămână, mergând acasă la părinţii mei, încerc să-i ajut cu ce pot în gospodărie. Bine, asta doar când nu avem vreo activitate cultural-artistică.

fratilescu daniela 9 fratilescu daniela 22

Iată ce spune artistul Maria Corlan Mischie despre activitatea Ansamblului TISA: „Când suntem invitați undeva să prezentăm unul dintre momentele pregătite de către noi, nu ne permitem nicidecum să nu reprezentăm satele Tismanei şi implicit Gorjul altfel decât cum trebuie să fie: respectând întru totul graiu’, cântecul din satele de munte, portul vechi strămoşesc de aici cu absolut toate elementele lui, jocul de la hora satului fără să-i schimbăm noi paşii în vreun fel… toate îmbinate în aşa fel încât cei ce ne văd şi ascultă să creadă că, chiar se află pe plaiurile noastre!”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.