Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

mihai-viteazulMonumentul închinat memoriei marelui voievod Mihai Viteazul, din Poiana lui Mihai, din localitatea Schela, are o poveste aparte. A fost ridicat în anul 1932 de doi frați, fii ai comunei.

În primăvara anului 1932, Societatea Culturală „Cultul Eroilor“ din Bucureşti a hotărât ridicarea unui monument închinat memoriei marelui voievod Mihai Viteazul, în amintirea trecerii sale prin Pasul Vulcanului, spre Ardeal. Locul a purtat încă din vechime numele de Poiana lui Mihai.

Monumentul a ajuns în Gara Târgu-Jiu în vara anului 1932, iar în luna septembrie a aceluiaşi an a fost amplasat în Poiana lui Mihai, de lângă drumul ce leagă Schela Gorjului de Vulcanul Hunedoarei. Monumentul era înalt de 6-7 metri şi avea în vârf un vultur, iar pe piedestal, în basorelief, chipul viteazului voievod. Inaugurarea a avut loc pe 25 septembrie, în prezența unui numeros public și autorităţilor gorjene. La manifestări au fost prezente o companie din Regimentul 18 și o baterie din Regimentul 7 Artilerie Grea. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul Gr. Prejbeanu, protoiereul judeţului, la vremea respectivă.

Meritul ridicării monumentului l-a avut locotenentul dr. C. Lupulescu, fiu al comunei Sâmbotin, împreună cu fratele său, studentul Ion Lupulescu.

Legenda calului lui Mihai Viteazu

Locul ales pentru ridicarea monumentului are un capitol aparte în istoria țării noastre. Pe ruta mai puţin cunoscută care leagă Ardealul de Oltenia ar fi trecut, în anul 1600, marele voievod Mihai Viteazu, care a mers la împăratul Rudolf al II-lea pentru a-i cere sprijin.

Domnitorul era la limita rezistenţei, după ce pierduse Transilvania şi Moldova, dar şi o parte a Ţării Româneşti. Mihai a plecat să ceară ajutorul împăratului habsburgic, însoţit de colaboratorii importanți. Voievodul a folosit această rută pentru că era mai sigură deoarece se ferea de gărzile generalului Basta.

Mihai Viteazu a făcut un popas în drumul său către Viena, la curtea împăratului, într-o poiană, care acum este denumită «Poiana lui Mihai». Aici, calul domnitorului avea să moară, un semn care avea să-i prevestească sfârşitul, însă Mihai Viteazul a ignorat semnele şi şi-a continuat drumul pe jos. Exact în locul în care se spune că a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazul a fost ridicat un monument în anul 1932.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.