Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O ședință solemnă a Consiliului Județean Gorj, organizată împreună cu Societatea de Științe Istorice din România, filiala Gorj, s-a desfășurat ieri, 27 martie, într-un cadru festiv, în sala Maură din Prefectura Gorj, în prezența mai multor oaspeți din Republica Moldova. În acest cadru s-au semnat Acordurile de înfrățire și cooperare dintre județul Gorj și Raioanele Ungheni și Călărași, din Republica Moldova.

Invitații de seamă la acesta eveniment au fost Ludmila Guzun, președinta Consiliului Raional Ungheni, Sergiu Artene, președintele Consiliului Raional Călărași, Vasili Marandiuc, președintele Consiliului Raional Sîngerei.

Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a declarat, în cuvântul său de deschidere al manifestărilor, că se pun bazele unei colaborări între cele două regiuni:

„La un veac de la Marea Unire a României reîntregite, Gorjul, vatră de istorie românească, vă primește cu sinceritate și cu sufletele deschise. În anul 2016, județul se înfrățea cu raionul Sângerei și relațiile de colaborare prindeau conturi de ziua Brâncuși, sărbătoare națională. Astăzi, 27 martie 2018, când celebrăm un moment edificator pentru istoria neamului nostru, Centenarul Unirii patriei mamă cu Basarabia, parafăm înțelegerea de cooperare dintre județul Gorj și raionul Ungheni și Acordul de înfrățire și cooperare între județul Gorj și raionul Călărași, ambele cu aceeași importanță și bucurie.

Sunt dovezi prin care afirmăm dorința noastră de a oficializa relațiile bilaterale cu scopul de a dezvolta pe termen lung, dar și apropiat, legături permanente în beneficiul ambelor părți. (…) Misiunea noastră se bazează, în primul rând, pe schimburi de cunoaștere. În acest sens au fost identificate în calendarul cultural al județului de activități o serie de manifestări cu impact național și internațional care se organizează la Gorj.  (…) În domeniul economic ne dorim să încurajăm și să sprijinim înființarea unor societăți mixte, asociații economice cu personalitate juridică, implementarea unor proiecte de interes comun“.

Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu, spune că sărbătoarea de pe 27 martie este specială: „Este o zi emoționantă, cu o încărcătură istorică impresionantă, o zi în care respectul și recunoștința se îndreaptă către înaintașii noștri care au visat și au înfăptuit începutul României Mari sunt depline, pentru că 27 martie 1918 este un reper istoric gravat cu dragoste de neam românesc“.

O bucată din sârma graniței de la Prut, oferită autorităților

Ludmila Guzun a oferit cadou autorităților gorjene, în mod simbolic, o bucată din sârma ghimpată care a fost pusă de sovietici la granița cu Prutul:

„Strămoșii noștri au realizata un act de eroism. Noi suntem astăzi în situația în care Prutul care trebuie să ne unească ne despartă. Sârma ghimpată care a fost instalată de imperiul sovietic în anul 1954 de-a lungul râului Prut, în anul 2010, clasa politică din acea perioadă a avut tăria să o scoată. Avem câteva mostre care s-au păstrat, iar o bucățică din această istorie v-am adus-o. Fizic, sârma ghimpată a fost îndepărtată, dar sârma ghimpată din conștiința cetățenilor urmează să fie scoasă cu multă muncă. (…) Acest acord de înfrățire este un pas de înainte și va duce la apropierea noastră“.

Sergiu Artene, președintele Consiliului Raional Călărași, din Republica Moldova,  Este o deosebită onoare să asistăm la acest eveniment deosebit. în care două comunități românești semnează acordurile de cooperare. Este acel moment în care românii de pretutindeni trebuie să-i cinstească cu glorie și demnitate pe înaintașii noștri care au făurit Unirea de la 1918.

În finalul ceremoniei, tânărul interpret Mario Niculescu a interpretat un cânte pe versurile poetului Spiridon Popescu, care i-a ridicat în picioare pe cei prezenți.

Lansarea cărții „Maria, regina întregitoare de Țară și Neam”

Uirea Basarabiei cu România a fost marcată printr-o serie de comunicări științifice – „Gorjul, vatră de istorie românească”, care a ajuns la cea de-a XXXIII-a ediție.

Au susținut comunicări: dr. Gheorghe Negustor, cercetător științific la Institutul de Istorie al Universității „Babes-Bolyai” – Cluj Napoca, prof. univ. dr. Toader Nicoară, rectorul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România, prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, decan al Facultății de Istorie a Universității din Craiova, conf. univ. Constanțiu Dinulescu, Facultatea de Istorie a Universității din Craiova, prof. dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Național „Ferdinand” – Constanța, dr. Cătălin Dumitrescu Rogojeanu – Cercetător științific – Muzeul Județean Deva. Cu această ocazie a avut loc lansarea cărții „Maria, regina întregitoare de Țară și Neam”, autor prof. dr. Gheorghe Nichifor.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.