Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Casa Memorială „Ion Popescu Voitești” din comuna Bălănești va fi restaurată, finanțarea pentru proiect fiind asigurată de Ministerul Turismului. Anunțul a fost făcut de Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Monument de arhitectură construit în 1941 de către arhitectul Iulius Doppelreiter, casa memorială din comuna Bălănești adăpostește exponate (cărți, manuscrise) evocând activitatea geologului și profesorului universitar Ion Popescu-Voitesti (1876 – 1944), precum și o colecție de malacologie și paleontologie. De câțiva ani se încerca găsirea unei soluții privind restaurarea sa, dar niciodată nu au fost găsite fondurile bănești necesare. Anul acesta, reprezentanții CJ Gorj au găsit, alături de cei din Guvern, o soluție. Casa Memorială „Ion Popescu Voitești” a fost prinsă în masterplanul Ministerului Turismului, care va asigura, în 2018, fondurile financiare necesare restaurării. „Casa «Ion Popescu Voitești» de la Bălănești va fi restaurată. Valoarea proiectului – valoare calculată de noi –  se ridică la 2 milioane lei. A fost prinsă în masterplanul Ministerului Turismului și acest proiect va fi finanțat. Este primul obiectiv din Gorj care va fi finanțat, au convenit acest lucru. Mă bucur! S-au găsit resursele financiare la acest Minister și probabil vor începe lucrările la anul, căci bugetul de stat va fi aprobat la începutul anului 2018”, a declarat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Din dorința de a readuce în atenția opiniei publice personalitatea lui Popescu Voitești, în luna noiembrie vor avea loc o serie de evenimente culturale dedicate geologului: „Vom demara o serie de evenimente menite să reabiliteze imaginea lui Ion Popescu Voitești, vom acorda o atenție mai mare acestei personalități. Consider că această personalitate a cam fost uitată de opinia publică din Gorj. Pentru această toamnă, când se împlinește o cifră rotundă de la nașterea sa, am gândit o serie de acțiuni. În luna noiembrie va avea loc un simpozion organizat de UCB, am făcut propunerea atribuirii unei stele pe Aleea Celebrităților din Târgu-Jiu, se va acorda denumirea Ion Popescu Voitești unei străzi din municipiul reședință de județ. Vor veni aici personalități de la Universitatea din Cluj, căci acolo a predat această personalitate extraordinară!”, a spus Gheorghe Nichifor, vicepreședintele CJ Gorj.

 

Cine a fost Ion Popescu Voitești

Ion Popescu Voitești s-a născut la 18 noiembrie 1876 în satul Voitești, comuna Bălănești, județul Gorj. A absolvit Facultatea de Științe, secția Științe naturale a Universității din București, între anii 1895-1898. În iunie 1910 susține la Paris lucrarea de doctorat cu titlul „Contribuții la studiul stratigrafic al Numuliticului din Depresiunea Getică”. S-a distins printr-o activitate creatoare în învățământ și știință, apoi a organizat Institutul de geologie și paleontologie al Universității din Cluj, întemeind aici revista muzeului geologic mineralogic, cu scopul răspândirii științei românești la noi și peste hotare. Profesor universitar al facultăților de geologie din Cluj și București, a condus Institutul Geologic al României, a pus bazele Academiei de Științe și a susținut peste 140 de comunicări la congrese de geologie în țară și în străinătate. Ca ofițer de rezervă, Voitești a participat la campania din 1913, fiind rănit în luptele de la Turtucaia, apoi a luat parte activă la războiul din 1916-1918, ajungând până la gradul de maior. Primind sarcina de a mări producția de petrol și de a găsi un nou masiv de sare (cel de la Târgu Ocna fiind în bătaia artileriei) el a indicat adâncirea sondelor de petrol de la Solonț și Moinești (fapt care a dus la sporirea producției cu zece vagoane pe zi) și a descoperit masivul de sare de la Sărata – Bacău. Ion Popescu Voitești și-a consacrat întreaga viață cercetării structurii pământului românesc, din analiza trecutului geologic descoperind modul de adăpostire a bogățiilor minerale.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.