Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ministerul Culturii și Identității Naționale și Consiliul Județean Gorj au ajuns la o decizie în ceea ce privește sediul Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, înființat în municipiul Târgu Jiu, la sfârșitul săptămânii trecute. Astfel, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” va fi găzduit de Casa Gănescu, imobil monument istoric de interes local, situat în centrul orașului și în apropierea Parcului „Constantin Brâncuși”. 

În perioada imediat următoare vor fi declanșate demersurile necesare în vederea trecerii imobilului „Casa Gănescu”, împreună cu terenul aferent, din domeniul public al județului Gorj în domeniul public al statului, în vederea dării lui în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale. „Casa Gănescu a fost considerată cea mai bună alegere dintre variantele de spații disponibile, fiind imobilul în care a locuit sculptorul Constantin Brâncuși pe perioada lucrărilor la Ansamblul Monumental «Calea Eroilor». De asemenea, în grădina Casei Gănescu se găsesc și astăzi sculpturi ale lui Constantin Brâncuși, printre care și un prototip al Mesei Tăcerii, fapt ce sporește semnificativ valoarea imobilului. (…) Casa Gănescu este un imobil potrivit pentru găzduirea Muzeului Național «Constantin Brâncuși», atât ca poziționare, cât și ca istorie, pentru că acolo Brâncuși a locuit și a lucrat în perioada realizării ansamblului Calea Eroilor. După ce va fi amenajat corespunzător, cu siguranță va găzdui un muzeu extrem de interesant, care poate mări șansele pentru includerea Ansamblului Calea Eroilor în patrimoniul UNESCO”, a spus ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, citat în comunicatul transmis de Ministerul Culturii.

Potrivit reprezentanților Direcției pentru Cultură Gorj, Casa Barbu Gănescu este o construcție în stil neoromânesc care are la origine nucleul unei locuințe ridicate în 1790. Numele și-l trage de la slugerul Barbu Gănescu, proprietarul ei la sfârșitul secolului al XVIII-lea. În parcul Casei Gănescu se află o masă din piatră asemănătoare cu Masa Tăcerii și mai multe pietre de râu, gândite de Constantin Brâncuși ca mese de grădină. Parcul se află în administrarea Primăriei Târgu Jiu, prin Direcția de Cultură.

Istoria Casei Gănescu o poți afla aici: http://cult-ura.ro/file-din-istoria-casei-slugerului-ganescu-monument-de-patrimoniu-in-care-a-locuit-brancusi/

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.