Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Zeci de studenți din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din municipiul Târgu-Jiu au donat, astăzi, sânge în cadrul Campaniei „Sângele înseamnă viață”, eveniment organizat în cadrul celui mai mare festival studențesc: „Studențiada”! La nivel național, Festivalul este organizat de Uniunea Naţională a Studenţilor din România și este unul dintre cele mai mari evenimente studențeşti din România. Inițiat în anul 2006, festivalul a determinat 5.000 de tineri să participe timp de o săptămană la diverse activităti extracurriculare. 

Liga Studenţilor din Universitatea „Constantin Brâncuşi”, în parteneriat cu Uniunea Naţională a Studenţilor din România și Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, organizează în perioada 16-22 octombrie Festivalul Naţional „Studenţiada”. În cadrul acestui eveniment, studenţii UCB vor avea ocazia să participe la diverse activități, precum: „Bicicliada”, „Seară de film în Universitate”, training-uri și dezbateri pe diferite teme, campanie de donare de sânge, campionat de fotbal, tenis de masă, tenis de câmp și șah. Joi a fost ziua în care zeci de studenți au mers la Centrul Județean de Transfuzii Gorj și au donat sânge, dorindu-și ca prin gestul lor să ofere un exemplu tuturor tinerilor. „În cadrul Studențiadei am organizat campania <Sângele înseamnă viață>, căci știm prea bine că este deficit de sânge în toate centrele din țară. Ne dorim să încurajăm toți tinerii din Gorj să vină să doneze sânge!”, a spus Ștefan Moșoi, liderul Ligii Studenților din cadrul UCB. Tinerii nu au avut emoții când au donat sânge, cu toții spunând că își doresc să salveze vieți.

E criză severă de sânge în județul Gorj, după ce numărul donatorilor a scăzut drastic. Donatorii care mai trec pragul instituției sunt doar aparținătorii celor aflați în suferință. În schimbul sângelui donat, cei care trec pragul centrului au și anumite beneficii. Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, o greutate minimă de 55 de kilograme – femeile, iar bărbaţii, de 65 de kilograme. Reprezentanții Centrului de Transfuzii Sanguine Gorj spun că se confruntă de câteva săptămâni cu o lipsă acută a grupei de sânge A 2 cu Rh pozitiv. Din cauza lipsei de sânge, operaţiile care nu reprezintă urgenţe sunt amânate până când rudele pacientului donează sânge sau până când Centrul de Transfuzii găseşte donatorul compatibil.

„Din păcate nu putem asigura întregul necesar de sânge. În condițiile actuale de consum, ar trebui să avem minimum 30 de donatori pe zi. Noi avem acum cam 10 donatori. Cerințele sunt mari în toate spitalele din Gorj și din țară și este greu de asigurat atâta necesar de sânge. (…) Cei care donează sânge trebuie să știe că fac un lucru extraordinar de bun, salvează viața unui om. Acum avem criză majoră de sânge din grupa A 2 cu Rh pozitiv. Acum trei luni am avut probleme cu grupa 0. Avem nevoie de donatori. Avem stoc de urgență asigurat, încercăm să acoperim tot ce este nevoie. Donatorii vin mai mulți când au pe cineva în spital, vin aparținătorii și donează. (…) Să știți că și angajații Centrului donează sânge, mai ales atunci când este mai mare nevoia și nu avem donatori. Suntem conștienți de importanța donării de sânge, sperăm ca și alți cetățeni să înțeleagă. Cei care vin să doneze beneficiază în continuare de aceleași bonuri de masă ziua liberă plătită și analize medicale gratuite, transport cu reducere”, a spus medicul Călina Căluțoiu, șeful Centrului de Transfuzii Gorj.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.