Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Simpozionul Internaţional de Sculptură din cadrul Atelierelor Brâncuşi, numit în acest an „Incursiune în memoria pietrei”, s-a desfăşurat în municipiul Târgu-Jiu, în perioada 1 august – 3 septembrie, astăzi având loc festivitatea de închidere a manifestării artistice. Organizatorii sunt Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, având ca parteneri Institutul Cultural Român și Filiala Târgu-Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

La Centrul Multifuncțional Bârsești a avut loc vernisajul expoziției de pictură și sculptură din cadrul Atelierelor Brâncuși de anul acesta. Lucrările de pictură au fost realizate în perioada 21 august-2 septembrie, iar cele în andezit-1 august-2 septembrie. La fiecare dintre cele două tabere – cea de sculptură și cea de pictură- au participat câte șase artiști și câte un curator. La festivitatea de închidere a Atelierelor au participat edilul Marcel Romanescu; viceprimarul Adrian Tudor; curatorii taberelor; sculptorul Vlad Ciobanu și pictorul Vasile Fuiorea; Marta Nedelcu de la Ministerul Culturii, artiștii invitați și alți oameni de artă și cultură. „În prezența distinșilor artiști, avem încredere că aici s-a desăvârșit un act de desăvârșire artistică, avem satisfacția lucrului împlinit. (…) Aveți întreaga mea recunoștință. Vreau să știți că de astăzi, Primăria Târgu-Jiu devine mai bogată și asta dumneavoastră. (…) În numele meu personal și al Primăriei Târgu-Jiu vreau să mulțumesc tuturor celor care v-ați implicat în acest act cultural”, a spus Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu-Jiu.

La rândul său, viceprimarul Adrian Tudor le-a mulțumit artiștilor participanți la Atelierele Brâncuși. „Vreau să vă mulțumesc în nume personal pentru tot ceea ce lăsați municipiului Târgu-Jiu, generații și generații se vor bucura de ceea ce ați lăsat aici. În această lună de ateliere am stat de vorbă cu mulți dintre dumneavoastră și v-am consultat legat de multe dintre proiectele noastre, pe care urmează să le implementăm la Târgu-Jiu și m-ați sfătuit, sfaturi importante și pentru asta trebuie să vă mulțumesc. (…) Avem un fond de lucrări important, nume de rezonanță mondială. Sper ca atunci când veți mai trece prin Târgu-Jiu, să nu uitați că aici aveți prieteni”, a afirmat viceprimarul Tudor.

Nu toți sculptorii au putut participa la festivitatea de încheiere a atelierelor. Anul acesta, arta plastică niponă a fost reprezentată de Yoshin Ogata, absolvent al Academiei Naționale de Arte Frumoase din Milano. Este stabilit în Italia, dar lucrările sale pot fi întâlnire în lumea întreagă. „Printre lucrările acestui important artist putem aminti două monumentale la Aswan (Egipt) și Abu Dhabi (Emiratele Arabe), dar și sculptura monumentală 5 cercuri pentru Parcul Olimpic din Beijing (China). L-am întrebat ce apreciază la Brâncuși, dar și ce a urmărit de-a lungul carierei sale artistice. Mi-a spus așa: «Îmi place simplitatea operei lui Brâncuși. Și eu caut să simplific. În lucrările mele apare mereu apa, ca element natural. Personal, mi-a plăcut apa de când eram mic. Am avut chiar experiențe ca pescar, timp de un an de zile, cu mult timp în urmă. Oceanul este foarte important pentru mine și apa, în general, este o continuă inspirație pentru mine»”, a afirmat Adina Andrițoiu de la Centrul „Brâncuși”.

Atelierele Brâncuși au creat cadrul perfect pentru cei șase sculptori cu importantă experiență internațională. Andezitul este cea mai dură piatră pe care mâna sculptorului o poate supune ideii creatoare, spun specialiștii. Pentru unii dintre ei a fost prima confruntare cu acest material. Mihai Țopescu, artistul cunoscut pentru creațiile sale în sticlă sau mai nou, pentru „Pădurea Paradisului”, a declarat că la Atelierele Brâncuși a lucrat pentru prima dată cu andezitul. „Energii Captive” este numele pe care artistul l-a dat lucrării sale realizate în campusul de la Bârsești. „Este prima dată când am lucrat un asemenea material, dar a fost foarte greu de lucrat. Ediţia din acest an a taberei de sculptură este una extraordinară. Au fost aici artişti nu doar valoroşi, ci artişti care au lăsat aici lucrări valoroase. Sculptorul din Japonia are câteva lucrări incluse în patrimoniul UNESCO! Asta este fantastic. Sunt fericit că am făcut parte din acest grup”, a spus Mihai Țopescu, unul dintre sculptorii prezenți în cadrul Atelierelor Brâncuși.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.