Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Antonia Mălina Ecaterina Latu are 14 ani și învață la Școala Gimnazială Motru, fiind în clasa a VIII-a. În fiecare an școlar, media generală a Antoniei a fost 10! Anul acesta, Antonia a descoperit frumusețea limbii latine și a participat la olimpiadă, reușind să se califice la faza națională, acolo unde a obținut un premiu special. În ciuda faptului că are doar 14 ani, Antonia are o personalitate puternică, complexă, pe lista cărților ei preferate se regăsesc titluri greu de înțeles de adolescenți. 

antonia malina lat 4    antonia malina latu4

Reporter: Antonia, ce ne poți spune despre familia ta?

Antonia Latu: Familia a reprezentat mereu locul în care pot fi eu însămi și în care îmi pot deschide sufletul fără frica de a nu fi înțeleasă. Ai mei m-au încurajat să îmi urmez visurile, să muncesc pentru a ajunge unde îmi doresc și, nu în ultimul rând, să nu uit de copilul din mine și de lucrurile care îmi fac plăcere. Tatăl meu este comisar șef la Poliția Municipiului Motru, mama mea – asistent medical la Spitalul Municipal Motru – și sora mea este elevă la Colegiul Național „George Coșbuc”, în clasa a XI-a. Aceștia mi-au insuflat dorința de a descoperi și de a învăța cât mai mult, realizând încă de la o vârstă fragedă că succesul este posibil în momentul în care îmbinăm efortul cu pasiunea. Astfel, încă din clasele mici, familia m-a sprijinit, aflându-se în umbra tuturor realizărilor mele.

Rep.: Unde înveți și ce rezultate școlare ai?

A.L.: Sunt elevă în clasa a VIII-a B la Școala Gimnazială Nr. 2 Motru. De-a lungul ciclului gimnazial, pot spune că am avut rezultate școlare bune, obținând în fiecare an media generală 10. De asemenea, am participat la numeroase concursuri și olimpiade școlare, la materii precum limba și literatura română, limba latină, geografie, istorie și chimie. Sunt atrasă de limbile franceză și engleză. În ceea ce privește materiile mele preferate, reușesc să găsesc în cadrul fiecărei ore un prilej de cunoaștere și de învățare, făcându-mi plăcere să aflu informații noi care îmi vor fi folositoare pe parcursul vieții. Marea mea pasiune, încă din clasa a cincea, este limba și literatura română, întrucât prin intermediul acesteia simt că mă pot autocunoaște, că îmi pot forma idealuri și că gândurile făurite prin speranță sunt cele care nu mor. Pe de altă parte, lectura și, în general, ficțiunea (care probabil este mai adevărată decât realitatea) mi-a cizelat personalitatea și m-a îndrumat, fără grabă și în timp, spre căile culturii și artei ce ne sunt conferite. Tot aceasta m-a învățat să aștept și să cred fără incertitudine în construcțiile eterne ale sufletului meu, în veșnicia cuvântului și în propria mea lume, posibil prea abstractă pentru a putea fi înțeleasă.

Rep.: Urmează liceul. Ce profil vei studia?

A.L.: În ciuda înclinațiilor mele spre latura umană, îmi doresc să îmi continui studiile la profilul matematică-informatică, la Colegiul Național „George Coșbuc”. Am luat această decizie deoarece, în urma finalizării studiilor liceale, pot alege dintr-o gamă variată de posibilități. Deși, probabil, mă voi mai răzgândi între timp, în prezent îmi doresc să urmez cursurile Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”.

antonia malina latu motru 1

Rep.: Ești olimpică la limba latină!  Când ai descoperit limba latină?

A.L.: Am descoperit limba latină la începutul clasei a VIII-a, fiind fascinată încă de la primele ore de frumusețea și autenticitatea acesteia. Însă, pe de altă parte, pasiunea pentru această disciplină a pornit de la afinitatea pentru limba și literatura română, dorindu-mi să cunosc cât mai mult despre civilizația și mitologia romană, despre istoria strămoșilor noștri și cultura care ne definește ca urmași ai poporului latin. Îi mulțumesc doamnei profesor Cornoiu Cristina pentru că a muncit alături de mine și m-a ajutat să aprofundez studiul limbii latine, în care, fără să vreau, am regăsit o parte din mine, ascunsă, pe care singură nu aș fi putut-o descoperi.

Rep.: Este o limbă grea, pe care puțini o mai vorbesc. Ce crezi tu despre limba latină?

A.L.: Într-adevăr, dintr-o perspectivă obiectivă, putem spune că limba latină nu se mai poate regăsi printre actualitățile și limbile moderne studiate la școală, devenind, prin urmare, una „moartă”, neconstituind limba oficială a unui popor anume. Însă, prin prisma unei viziuni generale, aceasta se află la baza limbilor romanice, și din punct de vedere etimologic, dar și cultural. Datorită limbii latine, numeroase popoare au fost capabile să își dezvolte existența culturală și, atât ca valoare morală, cât și ca o datorie față de trecutul nostru, ar trebui să accentuăm studiul „Părintelui limbii române”, întrucât istoria nu presupune uitare, ci respect față de eroii „de demult”. Mi-aș dori ca în prezent limba latină să nu reprezinte doar o formalitate, ci un mod aparte de cunoaștere a evoluției originilor naționale.

antonia malina latu 2

Rep.: Cum a fost participarea la olimpiadă? Cât te-ai pregătit pt faza județeană națională?

A.L.: Pentru faza județeană, implicit pentru etapa națională, pot spune că am muncit destul de mult, am lucrat diferite tipuri de subiecte și am aflat, prin prisma cărților cu temă mitologică, multe lucruri interesante cu privire la cultura și religia romanilor. Astfel, am realizat numai lucruri care mi-au făcut plăcere. În ceea ce privește experiența de la etapa națională a olimpiadei, aceasta a fost presărată de o serie de manifestări culturale, precum Memorialul Revoluției, vizita la Muzeul de Artă din Timișoara și asistarea la un curs universitar la Universitatea de Vest din Timișoara. Pe de altă parte, prieteniile care s-au format în cursul celor câteva zile petrecute la Timișoara au înfrumusețat atmosfera, bucurându-mă faptul că am avut oportunitatea de a întâlni adolescenți cu aceleași pasiuni ca și mine. De asemenea, sunt încântată că munca mea a fost răsplătită cu un Premiu Special, amintirile formate cu prilejul acestei competiții ocupând un loc special în inima mea.

Rep.: A fost prima participare la o olimpiadă națională? La ce alte competiții ai participat?

A.L.: Participarea la faza națională a olimpiadei de limba latină nu a constituit prima mea participare la faza națională. În anii anteriori m-am calificat și la alte faze naționale ale olimpiadelor și am participat, deopotrivă, la diverse concursuri județene și naționale. Astfel, în clasa a cincea, descoperirea pasiunii pentru limba română m-a determinat să obțin mențiune atât la faza județeană a olimpiadei, cât și la faza județeană a concursului de creație literară „Raleta Feroiu”. Tot în acest an am obținut mențiune la faza județeană a Concursului regional de Geografie „Un Singur Pământ”. De-a lungul clasei a șasea, am luat premiul I la faza județeană a olimpiadei de limba română, calificându-mă la etapa națională, și am obținut premiul I la faza regională a Concursului Regional de Geografie „Un singur Pământ”, premiu urmat de mențiunea la etapa județeană a Olimpiadei LAV. În anul următor, m-am clasat din nou pe prima poziție la faza județeană a olimpiadei de limba română, calificându-mă la etapa națională, și am fost a treia la etapa județeană a Olimpiadei „Lectura Ca Abilitate De Viață”. De asemenea, am obținut premiul al III-lea la faza județeană a Concursului Național de Chimie „Raluca Ripan”, calificându-mă la etapa națională, unde am luat o mențiune specială; în urma acestui rezultat, am obținut premiul I la Concursul Național „O viață de om – Un destin de țară” și Premiul Publicației PoliticAll. În clasa a VIII-a, am fost prima la etapa județeană a Olimpiadei de Limbi Clasice – Limba Latină, calificându-mă la etapa națională, de unde m-am întors cu un Premiu Special. Tot în acest an, am obținut premiul al II-lea la Concursul Național de Creație Literară „Ars Nova”, premiul al II-lea la faza județeană a Olimpiadei „Cultură și spiritualitate românească”, premiul al III-lea la faza județeană a Olimpiadei de limba română și am participat la faza națională a Concursului Național cu Participare Internațională „Ion Barbu”. De asemenea, am obținut mențiune la fazele județene ale olimpiadelor de istorie, geografie , OLAV și premiul I la faza județeană a Concursului de Chimie „Noi și Chimia”.

antonia malina latu 3

Rep.: Ce planuri ai pentru viitor în ceea ce privește  limba latină?

A.L.: Deși îmi doresc să urmez profilul matematică-informatică, unde nu se mai studiază limba latină, plănuiesc să particip și în anii viitori la olimpiadă și să obțin rezultate și mai bune, fiind atașată de acest amalgam de cultură și artă. Nu mi-am propus să aprofundez studiul limbii latine în cadrul unei facultăți, această materie reprezentând o pură pasiune pentru cunoaștere. Sper ca informațiile pe care le-am acumulat cu prilejul acestei experienței să mă ajute în cadrul carierei pe care vreau să o urmez și, în ciuda faptului că nu voi practica o profesie strict pe acest domeniu, limba latină va rămâne mereu în sufletul meu.

Rep.: Ce alte pasiuni ai?

A.L.: Precum orice adolescent de vârsta mea, îmi petrec timpul cu familia, vorbind cu prietenii (o parte dintre ei cunoscută prin intermediul fazelor naționale ale olimpiadelor), împărtășind bucuriile vieții alături de oamenii dragi mie. De asemenea, îmi place ideea de călătorie, de experimentare a unor lucruri inedite, presărate cu bucurie și dorință de cunoaștere. Pe lângă aceste pasiuni, pot spune cu certitudine că domeniul artistic este cel prin prisma căruia îmi pot exprima mai bine sentimentele și pot înțelege gândurile și trăirile celorlalți: industria cinematografică ce presupune îndeosebi filme vechi, pe teme istorice și psihologice, m-a determinat să devin cinefila din prezent; arta dramatică mă fascinează, alături de arta picturală. În ciuda faptului că nu am talent la pictură, îmi face o deosebită plăcere faptul de a analiza un tablou și, într-o oarecare măsură, de a mă regăsi în el. Pasiunea care eclipsează celelalte domenii artistice este literatura. Pe lângă stările care mă încearcă în momentul lecturii, iubesc să compun, să îmi exprim trăirile prin „pictura cuvintelor”, simțind că mă despart de tot ceea ce înseamnă realitate, astfel pătrunzând într-o lume mai pură, mai curată, într-o lume a zborurilor necontenite și a zâmbetelor de primăvară… într-o lume în care pot fi, dincolo de a Exista, în care mă eliberez de timp și mă aflu față în față cu mine însămi. Nu îmi imaginez nimic mai frumos decât să visezi sub cerurile pe care sufletul tău le-a clădit…

Rep.: Ce cărți preferi?

A.L.: Îndrăgesc foarte mult lectura și consider că fiecare roman sau creație literară și-a lăsat amprenta asupra mea. Însă, dacă ar fi să selectez anumite opere care, în timp, mi-au influențat viziunea asupra existenței omului și asupra lucrurilor la care este dispus pentru a ajunge unde își dorește, una dintre ele ar fi „Crimă și pedeapsă” de F.M. Dostoievski. De asemenea, un roman ce mi-a prezentat puterea hazardului și influența alegerilor asupra vieții umane este „Marile Speranțe” de Charles Dickens, iar lectura ce mi-a demonstrat că noi toți suntem niște lupi de stepă, neînțeleși și cu viziuni abstracte, supuși lumii dezlănțuite, este „Lupul de stepă” al lui Herman Hesse. Totodată, prin intermediul creațiilor lui Eric-Emmanuel Schmitt („Oscar și Tanti Roz” și „Domnul Ibrahim și florile din Coran”) am experimentat sentimente unice, învățând despre influența oamenilor din viața noastră asupra modului în care ne-o trăim și despre cum iubirea ne poate veghea spre ieșirea din obscuritate. Însă, o carte care m-a determinat să apreciez mai mult Culoarea și Arta din viața mea este „Darul lui Jonas” de Lois Lowry.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.