Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Are 18 ani, este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” și este convins de drumul pe care-l va urma în viață. Andrei Niculete este pasionat de biologie și de chimie, cele două discipline necesare meseriei de medic. Tânărul a început să fie curios prin clasa a IX-a, când anatomia umană și reacțiile chimice ce se petrec în organismul nostru au devenit principalele sale obiecte de studiu, iar profesorul său de biologie, de atunci, a avut o contribuție majoră în alegerea sa. „Când am început, în clasa a IX-a, să merg la sală, mi-am pus întrebări despre anatomia umană și reacțiile chimice desfășurate în corp, iar cu timpul, dintr-o dorință de a cunoaște cum funcționează mușchii, s-a născut o pasiune pentru întregul corp uman, despre care, cu cât aflu mai multe, cu atât descopăr că sunt și mai multe necunoscute”, ne povestește Andrei.  Elevul de la CNET și-a demonstrat priceperea într-ale medicinei participând la concursul „Medicii de mâine”, unde a obținut râvnita medalie de aur. Tânărul olimpic este cercetaș în Consiliul Centrului local Ecaterina Teodoroiu, acestei activități dedicându-i cea mai mare parte a timpului său. Touși, reușește să rămână o persoană activă datorită faptului că este un mare iubitor de natură și profită de vremea bună pentru a merge în drumeții, cu cortul sau pentru a face alpinism.

Reporter: Care este filosofia ta de viață și cum ai ajuns să crezi în ea?

Andrei Niculete: Am ajuns la concluzia că este mai bine să fii ultimul dintre cei buni, decât cel mai bun dintre cei slabi, pentru că astfel există mereu dorința de a te dezvolta, de a evolua.

Reporter: Care sunt oamenii care au avut cel mai mare impact asupra ta?

Andrei N.: Consider că părinții și prietenii au avut un impact considerabil în dezvoltarea mea ca persoana și în felul cum am ales lucrurile în viață, deciziile pe care le-am luat. Mama mea m-a lăsat să aleg mereu ceea ce consideram că este varianta cea mai potrivită, lucru pe care îl respect pentru că mi-a clădit o siguranță de sine. De asemenea, știu ca cel mai mare impact l-a avut învățătoarea mea, Chivulescu Elena, care a ajutat la dezvoltarea inteligenței mele emoționale încă din clasa I și care a aprins în mine ceva ce nimeni nu a reușit să facă. Ea va rămâne mereu „doamna” mea.

Reporter: Ce pasiuni ai și căreia îi acorzi cel mai mult timp?

A.N.: Sunt pasionat de biologie, chimie și cercetășie. Cred că cel mai mult timp îl acord cercetășiei care este 24/7.

Rep.: Ce-mi poți spune despre responsabilitatea pe care o ai ca cercetaș în Consilliul Centrului local Ecaterina Teodoroiu? Cum îți desfășori activitatea acolo și cum te ajută acest lucru?

A.N.: Eu sunt reponsabil de programe, ceea ce presupune păstrarea legăturii la nivel național pentru a informa liderii centrului local în legătură cu diverse activități/programe, mă asigur că activitățile desfășurate în centru respectă metoda Scout. Consider că această funcție contribuie la dezvoltarea mea personală, cât și la pregătirea mea profesională.

Rep.: Ești olimpic la biologie, aceasta fiind una din materiile tale preferate; când ai realizat că îndrăgești această disciplină și ce te fascinează cel mai mult?

A.N.: Când am început, în clasa a IX-a, să merg la sală, mi-am pus întrebări despre anatomia umană și reacțiile chimice desfășurate în corp, iar cu timpul, dintr-o dorință de a cunoaște cum funcționează mușchii, s-a născut o pasiune pentru întregul corp uman, despre care, cu cât aflu mai multe, cu atât descopăr că sunt și mai multe necunoscute. Pe lângă asta, am avut șansa să am un profesor de biologie deosebit, Neguleasa Carmen, care m-a îndrumat în tainele biologiei.

Rep.: Ai obținut, recent, o medalie de aur la concursul „Medicii de mâine”, este meseria aceasta cea pe care vrei să o urmezi? De ce?

A.N.: Medicina este drumul meu în viață, lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult și pentru care aș renunța la orice altceva. Acest lucru s-a înrădăcinat în sufletul meu și nu mai este cale de dat înapoi.

Rep.: Unde ai vrea să profesezi? Ce altceva ai putea face dacă ar fi să te răzgândești?

 A.N.: Mi-aș dori să rămân în România în speranța că sistemul se va îmbunătăți în anii ce vor urma. Nu-mi doresc altceva și, cu siguranță, îmi voi împlini visul.

Rep.: Ce părere ai despre sistemul sanitar din România și care este schimbarea care i-ar aduce îmbunătățiri majore?

A.N.: Cred că sistemul sanitar român este la pământ acum, dar sper că se va îndrepta, cu timpul, cu oameni noi, cu alte viziuni, mult mai umani. Cred că medicii, mai întâi de toate, sunt oameni, iar acești oameni au început să uite pentru ce au ales medicina, cu adevărat; cineva ar trebui să intervină și să le amintească.

Rep.: Ai mai participat și la alte concursuri? Ce premii ai obținut?

A.N.: Am mai participat și la alte concursuri și competiții școlare, dar din curiozitate, fără a avea un scop. Am mai obținut mențiune la olimpiada interdisciplinară „Științele pământului” și premii la concursuri cercetășești: locul I la un concurs de tras cu arcul, locul III la escaladă, locul III la orientare sportivă.

Rep.: Care este cel mai important lucru în viață, pentru tine?

A.N.: Cel mai important lucru este să fii om și să empatizezi cu cei din jurul tău.

Rep.: Cum îți ridici moralul când ai zile nu tocmai reușite?

A.N.: Cu moralul nu prea am o problemă. De obicei, când am o nereușită, sunt supărat pe mine pentru că știu că puteam mai mult, dar îmi trece relativ repede.

Rep.: Ce ți-ai dori să poți face?

A.N.: Mi-aș dori să îi fac pe toți oamenii să se simtă importanți.

Rep.: Care este cel mai scurt drum spre reușită?

A.N.: Trebuie să-ți fixezi prioritățile și să nu te lași distras până când nu ajungi unde ți-ai propus.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.