Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Artistul fotograf Teodor Dădălau este curatorul unei minunate expoziții intitulate „Gorjul de la arta tradițională la arta modernă”, care a fost vernisată joi, 6 iulie, la Sala „Constantin Brâncuși” de la Palatul Parlamentului din Capitală. Vreme de două săptămâni, doritorii vor putea admira lucrările artiștilor Teodor Dădălău (fotografie n.red.), Cornelia Căruntu, Cristina Cioplea, Gelu Costea, Mariana Frătița, Florin Hutium, Eric Perjovski şi Daniel Şerban. La vernisajul expoziției au fost prezente numeroase personalități, printre care și Excelența sa Valeriu Arteni, ambasadorul României în Vietnam. „Valorile trebuie promovate. Vă urez succes în promovarea valorilor gorjene prin astfel de manifestări și să asigur de colaborarea mea”, a afirmat Valeriu Arteni, ambasadorul Românei în Vietnam.

 

Vreme de două săptămânii, iubitorii artei vor putea vizita expoziția artiștilor gorjeni organizată la Sala „Constantin Brâncuși” de la Palatul Parlamentului. Cele peste 150 de lucrări expuse la Palatul Parlamentului sunt reunite sub genericul „Gorjul de la arta tradiţională la arta modernă” și redau esenţa culturii din judeţul nostru. Frumusețea formelor, semnificația culorilor din operele artiștilor vorbesc despre un Gorj plin de valori, care trebuie vizitat și cunoscut. În cadrul acestei expoziții sunt prezente lucrările artiștilor Cornelia Căruntu, Cristina Cioplea, Gelu Costea, Mariana Fratita, Florin Hutium, Eric Perjovski şi Daniel Şerban. Expoziția de artă plastică (fotografiile lui Teodor Dădălău și pictură și sculptură, lucrări textile ale artiștilor mai sus menționați n.red.) este organizată de Consiliul Judeţean Gorj, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. „Ne aflăm la Sala Constantin Brâncuși a Parlamentului României și încercăm să vă aducem o bucățică de Gorj, de la arta tradițională la cea modernă. (…) Mulțumim CJ Gorj, domnului Cosmin Popescu, care de la început ne-a fost alături. (…) Salut prezența la această expoziției a Excelenței sale Valeriu Artenie, ambasadorul României în Vietnam. Sper ca după ce va vedea expoziția, Excelența sa își va apleca atenția și spre artiștii plastici din Gorj! (…) Aș vrea să salut și prezența domnului Gigel Jianu, primarul municipiului Motru, unul dintre cei mai credincioși prieteni ai instituției noastre!”, a spus Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

„Vă mulțumesc din toată inima pentru invitația la această expoziție, sunt deosebit de onorat să mă aflu aici. Am avut plăcerea să văd Gorjul la el acasă, în tot ce are mai frumos. Sunt lucruri și locuri care pot fi promovate în străinătate, mai ales după ce artiștii «Doinei Gorjului» au strâns peste 10.000 de spectatori la spectacolele din Vietnam de anul acesta. Sper să avem șansa să înscriem itinerarea acestei expoziții în Vietnam și Cambodgia. La Festivalul de Folclor va fi prezent și un ansamblu din Vietnam. (…) Valorile trebuie promovate. Vă urez succes în promovarea valorilor gorjene prin astfel de manifestări și să asigur de colaborarea mea”, a afirmat Valeriu Arteni, ambasadorul Românei în Vietnam.

Expoziția, o adevărată bucurie și o poveste despre pitorescul Gorj al lui Brâncuși

Prezenți la vernisaj au fost și Alexandru Păsărin, președintele Ligii Culturale „Fiii Gorjului”;  actrița Doina Ghițescu; Aurel Turbăceanu, fost ambasador al României în Qatar; Oana Paloș, purtătorul de cuvânt al CJ Gorj; Cristian Toader Pasti, consilierul președintelui CJ Gorj; solistul Gabriel Gorjanu, dar și alți numeroși membri ai Ligii „Fiii Gorjului”, artiști, străini, dar și gorjeni special veniți în Capitală pentru acest moment artistic deosebit. „Aduc în dar un poem închinat artelor frumoase și Gorjului, care a prins viață datorită operelor aduse aici. Un artist de excepție este doamna Căruntu, este bine să ne cunoaștem valorile, să le prețuim, să nu le uităm, să le promovăm pentru a merge mai departe. (…)”, a spus actrița Doina Ghițescu.

„Am fost încântat de această expoziție, am văzut-o pe îndelete. Cum a spus Doina Ghișescu, expoziția îmbină arta tradițională cu cea modernă. M-au impresionat fotografiile domnului Dădălu, iar în una din ele am văzut un unchi de al meu, cioban toată viața, mort de 30 de ani. Mi-au dat lacrimile! Foarte frumoasă”, a spus Aurel Turbăceanu, fost ambasador.

„Parte din lucrările aduse în expoziție fac parte din Sacrul în artă, au semnificație religioasă (…) Cele patru lucrări ale mele au făcut o trecere de la arta tradițională la cea modernă, în viziunea curatorului acestei expoziții. Celelalte lucrări au semnificații fiecare în parte: bucurie, muncă, viață”, a declarat artista Mariana Frătița, ale cărei lucrări pot fi admirate în cadrul acestei expoziții de la Palatul Parlamentului. Expoziția este deschisă publicului vreme de două săptămâni.

Distribuie:

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.