Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

13453793_10206551926705529_150742576_nCelebrarea înaintașilor este prima datorie a unei națiuni către ea însăși, este sigiliul moral al identității”, spune scriitorul Laurian Stănchescu, gorjean la origini. În memoria și pentru onorul poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889), pe care Laurian Stănchescu îl numește „Voievodul Limbii Române”, scriitorul a inițiat „Drumul Crucii”.

Astfel, pe 14 iunie la ora 12:00 se va oficia slujba de pomenire și un parastas la Biserica Sfântul „Gheorghe-Nou” din București, iar a doua zi, dimineața, 15 iunie, la ora 08:00, cu Binecuvântarea Pr. Dr. Emil Cărămizaru, participanții vor pleca pe jos de peste drum de lăcaș, (Monumentul Lupoaicei) spre mormântul Poetului de la Bellu. Procesiunea este întregită de elevi, cadre militare, profesori, scriitori, ziariști, iubitori de cultură. „Vom purta cu noi flori, portretele și cărțile Poetului, Tricolorul, toate acestea amintind de străvechea noastră spiritualitate. Cu sprijinul Centrului Cultural al Ministerului de Interne, la mormântul Poetului participă Fanfara Jandarmeriei Române, această solemnitate fiind pentru a da onorul cuvenit Poetului. S-a implicat în eveniment și Inspectoratul Școlar al sectorului 4. Reprezentanții Patriarhiei Române vor oficia Slujba de pomenire și parastas”, a declarat Laurian Stănchescu, scriitor și jurnalist – inițiatorul proiectului. Poetul Mihai Eminescu obişnuia să vină, uneori, în această biserică emblematică a Bucureştilor şi a României, unde a primit şi slujba de înmormântare, în ziua de 17 Iunie 1889.

13457625_10206551926785531_1893921440_nMasca mortuară a lui Eminescu se află în această biserică

În Biserica Sfântul „Gheorghe-Nou” București se află și masca mortuară a poetului național Mihai Eminescu. Masca mortuară este creația sculptorului Filip Marin, la Spitalul Brâncovenesc, cu o zi înainte ca trupul neînsuflețit al poetului să fie depus în Biserica voievodală Sfântul „Gheorghe Nou” din București. Părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul bisericii voievodale de la Kilometrul Zero al României, spunea pentru presa centrală, în primăvara acestui an: „Îi mulțumim, cu recunoștință, doamnei Ruxandra și familiei sale pentru acestă donație și, în înțelegere cu dânsa, vom cere sfatul unui expert în vederea autentificării acestui obiect atât de prețios. Această mască mortuară a lui Mihai Eminescu este ţinută în biserică şi păstrată în siguranţă. Desigur, până la amenajarea unei săli muzeale a bisericii, după autentificare vom cere binecuvântarea, încercând să o expunem într-un spaţiu adecvat pentru a fi văzută de credincioşii şi vizitatorii acestui sfânt lăcaş brâncovenesc”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.