Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Academicianul Gheorghe Mecu s-a născut la 24 aprilie 1941, în comuna Baia de Fier, satul Poienari, și este doctor în economie, profesor universitar doctor, doctor honoris causa al mai multor universităţi din lume, scriitor și poet. Gorjeanul a scris volume de poezie, proză şi de ştiinţă. Profesorul Mecu este ctitorul bisericii ridicate în Baia de Fier, dar și al Casei Artelor și al Muzeului Etnografic. În urmă cu mai mulți ani, Gheorghe Mecu, după ce a primit titlul de academician al Academiei de Relații Economice din Roma, a fost felicitat chiar și de Papa Benedict!

bust 4  hhu

Poet și membru al Uniunii Scriitorilor din România, profesor universitar și om de afaceri, președinte al Asociației Cultural-Științifice „Gh. Mecu”, gorjeanul Gheorghe Mecu a înființat la Baia de Fier, comuna sa natală, un Muzeu Etnografic și o Casă a Artelor unde anual organizează evenimente culturale.

Inaugurată în septembrie 2013, Casa Artelor din Baia de Fier, proiect al Asociației ,,Prof. univ. Gh. Mecu” și al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj a intrat anul următor în rândul instituţiilor culturale care și-au propus să facă performanţă culturală în judeţ.

Anual, aici au loc tabere de creație pentru copii, un festival de poezie și muzică „Baia Medievală” și alte evenimente cultural-artistice. Și Muzeul Etnografic din Baia de Fier este locul unde poposesc turiștii care ajung în comună. Aici, aceștia pot vedea obiecte vechi, reprezentative pentru viața celor din comună-crescători de animale, agricultori și oameni gospodari.

Gheorghe Mecu a strâns aceste lucruri de la săteni, rude sau le-a luat din casa părintească. Tot ce a construit la Baia de Fier Gheorghe Mecu a fost pe cheltuiala sa și va lăsa atât Casa Artelor, cât și Muzeul Etnografic comunității.

„În Muzeul Etnografic avem obiecte foarte vechi: un ulcior care are peste 100 de ani și pe care l-am găsit la casa părintească. Un putinei în care se bate untul, la fel, foarte vechi, opinci din piele de porc sau șorici.

Avem camera cu corlata unde se făcea focul, avem țestul vechi și el, avem un tuci în care se făcea mămăligă. În camera de lângă, se făcea căldură de la soba din prima cameră. Avem un pat cu o saltea din paie de grâu. Pe vremea copilăriei mele mâncam cu lingură de lemn, am pe masă și un stolnic vechie de 100 de ani. Bunica făcea pâine și colaci pentru biserică, prescure și căpețel pentru preot. Avem foarte lucruri importante și interesante în muzeu.

Avem și cărți lăsate aici de diverși autori care au trecut pe aici. Avem un pieptene pentru afine, șfredel ingenios, felinare și multe altele. Am icoane de la Mănăstirea Cozia, primite de acolo și vechi, valoroase. Tot ce am făcut aici va rămâne pentru viitor, urmașilor noștri!”, a spus poetul Gheorghe Mecu.

hht hhum hki

Gheorghe Mecu este unul dintre cei mai medaliați și premiați gorjeni, acesta fiind deținătorul titlului de „academician” al Academiei Europene de Relații Economice din Roma și multe altele.

„În una dintre camerele Casei Artelor am mai multe diplome primite de-a lungul anilor. De exemplu, la Roma mi s-a acordat titlul de Academician de către Academia Europeană de Relații Economice și Culturale. În sală era și Ion Iliescu și m-a întrebat ce politică fac de am primit această diplomă. I-am spus că sunt ministru la mine acasă și că n-am avut niciodată relații de afaceri cu statul! Am primit și o medalie atunci.

De către americani mi s-a dat o diplomă de doctor în finanțe și economie, dar și titlul de Doctor Honoris Causa. Am primit o diplomă și binecuvântarea de la Papa Benedict, căci și el făcea parte din Academia de Relații Economice de la Roma”, a spus academicianul Gheorghe Mecu.

h hh

Luna aceasta, Gheorghe Mecu a dezvelit la Casa Artelor din Baia de Fier un bust al lui Constantin Brâncuși: „Nu cer niciodată nimic, tot ce am făcut aici va rămâne comunității. În iunie vom dezveli bustul lui Tudor Vladimirescu, tot aici la Casa Artelor”, a spus academicianul.

hhr hhtr

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.